Procesarea cadavrelor de animale la Protan umple comunele Popesti-Leordeni, Berceni si sudul Capitalei de emanatii insuportabile.De ani intregi, pe seara sau dimineata devreme, in sudul Capitalei miroase greu, a cadavru.

Oamenii din zona spun ca procesarea subproduselor de origine animaliera de la firma Protan face, adeseori, irespirabil aerul din sudul orasului.

Ironic este faptul ca sediul Protan se afla pe Strada Ecologistilor. Reprezentantii firmei sustin insa ca mirosul vine si de la alte surse, nu numai de la ei.

In plus, spun acestia, exista un program de modernizare a instalatiilor, care urmeaza sa fie pus in practica pana in 2015. Oamenii care locuiesc in Popesti-Leordeni, comuna Berceni si cartierele Titan sau Berceni s-au resemnat deja.

„Ne-am obisnuit asa”

Tudora Mitrache, 58 de ani, isi plimba nepotul pe o strada din Popesti. Femeia zice ca s-a obisnuit deja cu duhoarea si ca nu se mai face mare caz de asta.

„Dimineata sau seara e ingrozitor. Ne-am obisnuit asa. Traim cu gandul ca dispare, ce sa facem? Hai, ca noi suntem mai feriti, dar nu stiu cum o fi de aia care e aproape. aia aproape de linia de centura. Aicea vine, asa, un val!”, zice femeia.

Ea stie ca e de la Protan, adica „fabrica de oase”. Explica: „Cleiul ala care-l face ei din oase, nu stiu, le fierbe, ce le face, ca miroase de ani de zile”. Locuieste de 30 de ani in Popesti, dar stie ca „de cand e fabrica asta pute ingrozitor”.

Izul patriei-mama

Intr-un magazin satesc, Ali isi da si ea cu parerea. „Pe timpul lui Ceausescu nu era asa. Dupa ce a murit el, saracua, a inceput toate mirosurile alea. Inainte mirosea ca era groapa de gunoi, daa nu mirosea a mortaciune. Acuma e mortaciune-mortaciune de mori!”.

Aurel, alt locatar din Popesti-Leordeni, a venit din Spania sa se mute undeva prin Popesti. Cu familie, cu catel , cu purcel, crezand ca acasa e mai bine. A dat de miros. In Spania, unde a muncit el, „nu e asa”. „Ei au grija de lucrurile astea. E altceva. Nimeni nu e incantat, dar ce putem face? In tara asta, doar banul sa-l ai, atata tot. Dar in domeniul asta nu se face nimic”, spune el.

Dupa cum bate vantul

Si in comuna Berceni, lumea stramba din nas cand se apropie ceasul de seara sau dimineata, iar „simturile o iau razna”. La o terasa, parerile sunt impartite. Ba ca e de la Protan, ba ca e de la groapa de la Glina.

Ba ca unuia nu-i miroase deloc, ba ca altuia, mai degraba, ii vine de la unul c-o ferma care pune balegar prin curte. Oricum ar fi, cert e ca pute. „De-acuma, cum o da Domnua, cum o bate vantua!”, rade, ametit, unul dintre meseni. Oamenii nu au gasit inca vreo metoda constructiva sa scape de miros: un deodorant de camera sau geamurile in permanenta inchise.

Capitala si duhoarea

Nici cartierele din sudul Capitalei nu au scapat de duhoare. Si aici, pe la ceasuri de seara sau dimineata, ajunge mirosul ingrozitor, de nimeni nu poate spune cu mana pe inima ca locuieste in vreo capitala europeana.

Sunt deja 18 ani de cand Marian, din Berceni, isi traieste viata cu mirosul de cadavru sub nas. „Noaptea, pe la 1.00-2.00, nu poti sa stai afara. E insuportabil. Mirosul ala, de la ce ard ei, toata noaptea tine. Iti ia nasua! Zici ca a murit cineva langa tine si l-ai lasat de l-a batut soarele. Stai in casa, iti inchizi geamul. Apoi, ori te obisnuiesti tu, ori nu mai miroase. N-au si ei filtre? Au acord pana in 2015 si, pana atunci, ne omoara pe noi la nas!”. Zice ca el sta acolo de multi ani. „Sa-si mute ei sediul, nu eu casa. Bine, nu mai e ceva anormal. Ca in fiecare zi se intampla”, spune baiatul.

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here