Mistretii si caprioarele calca in picioare culturile oamenilor

Mistretii si caprioarele calca in picioare culturile oamenilor

Vanatorii asteapta solicitari oficiale din partea primariilor localitatilor unde s-au inregistrat pagubele
Mai multi cetateni din zone diferite ale judetului Alba ne-au sesizat faptul ca in ultima perioada lanurile de porumb si plantatiile de vita-de-vie au fost atacate de porci mistreti si caprioare, zadarnicind astfel investitiile facute in infiintarea culturilor, lucrari agricole si tratamente fitosanitare. Pentru infiintarea unui hectar de porumb agricultorii cheltuie cel putin 2000 de lei, bani pe care de multe ori ii imprumuta pentru ca nu-i au, iar toamna, cand sa culeaga recolta, constata ca nu au ce, deoarece lanul a fost cotropit de mistreti, dar si de caprioare. La fel se intampla si cu plantatiile de vita-de-vie. La Jidvei, de exemplu, costurile infiintarii unui hectar de vie nobila sunt foarte ridicate, iar cand viticultorii sa se bucure de rodul muncii lor, se trezesc ca vita a fost pusa la pamant si calcata in picioare de salbaticiuni.
Pentru clarificarea si rezolvarea situatiei, ne-am adresat vanatorilor din cadrul a doua dintre numeroasele asociatii de vanatori care functioneaza in judet. Astfel, Nicolae Onetiu – presedintele Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Alba a declarat ca AJVPS Alba administreaza doar 24 de fonduri de vanatoare din cele 54 existente pe raza judetului. La Jidvei, de exemplu, pana la organizarea unei noi licitatii, in circa doua saptamani, fondul cinegetic este administrat deocamdata de Directia Silvica Alba Iulia. AJVPS Alba gestioneaza in prezent urmatoarele fonduri de vanatoare: Ariesul Mijlociu, Ciuruleasa, Detunata (cele 3 sunt in faza de licitatie), Vidolm, Ponor, Mahaceni, Alba Iulia, Calnic (temporar 30 de zile), Horea, Vidra, Lupsa, Geamana, Ocna Mures, Lopadea Noua, Noslac, Teius, Bucerdea, Veseus, Ampoita, Berghin, Oarda de Jos, Vintu de Jos, Daia Romana, Salistea, Cugir. Pentru impuscarea mistretilor de pe celelalte fonduri de vanatoare, cetatenii trebuie sa se adreseze primariilor, iar acestea, administratorilor acestor fonduri cinegetice.
Potrivit HGR nr. 1679/10.12.2008, constatarea pagubei se face la cererea scrisa a persoanei pagubite, depusa la primaria localitatii pe teritoriul careia s-a produs paguba. Cererea se depune in termen de 24 de ore de la data la care persoana pagubita a descoperit paguba. Convocarea comisiei de constatare a pagubelor se realizeaza prin grija primarului, in termen de 24 ore de la data inregistrarii cererii persoanei pagubite. Comisia se intruneste pentru constatarea pagubelor in termen de 48 de ore de la data convocarii.
“De la 1 august 2011 este admisa vanatoarea la mistreti si toti gestionarii fondurilor cinegetice au cote de recolta aprobate la aceasta specie. Cota de recolta pe total judet este de 804 exemplare, plus inca 98 de purcei destinati pentru controlul pestei porcine (cota pe fiecare fond se poate vedea pe site-ul MMP, la sectiunea Paduri, cap. vanatoare). A doua zi dupa ce suntem sesizati de primarie, noi putem organiza goana si vanatoarea. AVPS Alba a recoltat deja 14 mistreti pe fondurile din gestiune, la panda in zonele cu pagube, mai ales la culturile de porumb. Am sfatuit agricultorii sa-si pazeasca culturile si sa ne informeze unde exista atacuri. Le-am procurat solutie de alungare vanat denumita ARMACOL, care degaja un miros puternic de transpiratie umana si are eficienta pana la 3 luni. Unii agricultori au cumparat aparate care produc zgomot prin detonari programate. Sunt pe baza de gaz lichefiat (butelie de aragaz). Altii si-au imprejmuit locul, dar nu e deajuns pentru ca mistretii strapung gardurile daca acestea nu sunt electrice”, a declarat Nicolae Onetiu.
La randul sau, directorul DS Alba Iulia, Mihai Morar, a declarat ca asteapta o sesizare scrisa din partea primariilor unde locuiesc pagubitii, pentru a putea face demersurile legale in vederea organizarii unor partide de vanatoare la mistreti in zona Jidvei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *