Mit si Realitate

incalzire globalaMit

Stiinta din spatele incalzirii globale este prea incerta pentru a actiona

Realitatea

Nu este nici un dubiu printre oamenii de stiinta in legatura cu motivul incalzirii globale

Cei mai respectati oameni de stiinta au afirmat ca incalzirea globala e un fapt prezent si ca oamenii o cauzeaza arzand combustibili fosili (ca si carbunii, petrolul si gazele naturale) si prin defrisarea padurilor. Academia Nationala de Stiinte din S.U.A., pe care Casa Alba a numit-o „Standardul de aur al evaluarii obiective stiintifice,” a emis o declaratie impreuna cu 10 alte Academii Nationale de Stiinte spunand:”intelegerea stiintifica a schimbarilor climei este acum destul de mare pentru a justifica actiunile imediate ale natiunilor. Este crucial ca toate tarile sa gaseasca pasi eficienti pe care sa ii poata urma acum, pentru a contribui substantial si pe termen lung la reducerea pe plan mondial a emisiilor de gaze de sera” (Declaratia Comuna a Academiilor de Stiinta: Global Response to Climate Change [PDF], 2005)

Unica dezbatere in comunitatea stiintifica despre incalzirea globala este despre cat de mult si cat de repede se va incalzi ca rezultat al efectului de sera. Oamenii de stiinta au emis un clar avertisment despre incalzirea globala si avem mai mult decat destule dovezi pentru a implementa solutiile acum.

Mit

Chiar daca incalzirea globala este o problema rezolvarea ei va distruge industria americana si ruina salariatii.

Realitatea

Un program economic bine realizat va folosi ingenuitatea tipica americanilor pentru a descreste polutia prin blocarea caldurii eficient, proiectand o noua economie a carbonului.

Pretinderi cum ca lupta contra incalzirii globale ar distruge economia si ar costa sute de mii de posturi nu sunt fondate. De fapt companii care deja isi reduc emisiile au descoperit faptul ca a nu polua e economic. Costul unui program de reducere nationale cuprinzatoare a emisiei de gaze de sera va depinde de tintele acestuia, perioada in care se vor reduce emisiile si metodele de implementare. Un studiu independent MIT a descoperit ca un sistem modest de limitare si comercializare ar costa mai putin de 20$ pe locuinta anual si nu ar avea nici un impact negativ asupra locurilor de munca.

Experienta a aratat ca programele bine realizate pot reduce mult costurile in comparatie cu alte abordari. De exemplu programul contra ploilor acide din S.U.A. a redus nivelul emisiilor de dioxid de sulf cu mai mult de 30% din 1990 iar costurile au fost o parte mica din ce a estimat guvernul, conform EPA. Mai mult un program care sa opreasca emisiile acum ar grabi inovatia tehnologica si ar crea noi locuri de munca si bunastarea. Daca vom lasa incalzirea globala sa continuie pana vom fi fortati sa o declaram o urgenta ar putea dauna mult mai mult economiei noastre. Este mult mai intelept si mult mai eficient sa actionam acum.

Mit

Vaporii de apa sunt cel mai important gaz de sera. Deci daca vrem sa controlam nivelul de gaze de sera din atmosfera, de ce nu controlam vaporii de apa in locul dioxidului de carbon(CO2)?

Realitatea

Chiar daca vaporii de apa capteaza mai multa caldura decat CO2, este mai eficient sa controlam nivelul de CO2 intru-cat vaporii de apa exista de mult timp spre deosebire de dioxidul de carbon pe care il producem intr-o masura asa de mare de putin timp.

Nivelele atmosferice de CO2 sunt determinate de cat carbune, gaz natural, si produse petroliere ardem si de cat de multi copaci taiem cat si de procese naturale ca nivelul de crestere a plantelor. Nivelele atmosferice de vapori de apa nu pot fi direct controlate de oameni, aceste nivele sunt controlate de temperaturi; mai ridicate temperaturile mai multa apa in atmosfera. Ca rezultat apa are un rol de amplificare.

Gazele de sera ca CO2 ridica temperatura si astfel si nivelul de vapori de apa din atmosfera, ceea ce accelereaza incalzirea globala. Acest lucru este cunoscut datorita unui satelit care a inregistrat nivelele crescande de vapori de apa odata cu cresterea temperaturii globale.

Cea mai buna metoda de a reduce nivelul de vapori de apa este reducerea temperaturii, deci reducerea nivelelor de CO2 din atmosfera.

Insa sunt si alte solutii, ceva mai costisitoare dar care implica o abordare mai directa. In loc sa nu mai producem CO2 si sa lasam natura sa isi urmeze cursul am putea sa scoatem dioxidul de carbon din atmosfera sau chiar sa blocam lumina solara.

Pentru extragerea dioxidului de carbon din atmosfera se poate folosi un filtru cu soda caustica (NaOH) datorita solubilitatii ridicate a acestui gaz in soda caustica. Iar pentru blocarea luminii solare se pot folosi niste lentile (mici si multe) care sa o refracte in alta directie (doar o parte din ea) si astfel se reduce nivelul de UV care intra in atmosfera si se reduce temperatura. Un studiu al unei unviversitati din S.U.A a demonstrat ca un astfel de proiect nu numai ca ar reduce incalzirea globala, dar chiar ar inversa procesul, temperaturile globale ajungand la valorile din timpul erei industriale. Insa acest proiect cere multe lentile scumpe si multe drumuri in spatiu in care lentilele pot fi afectate. O alta abordare ar fi un tunel magnetic care sa lanseze lentilele in spatiu. Acest lucru are avantajele lui datorita lispei vibratiilor prezente la lansarile rachetelor insa un astfel de tunel nu exista inca si constructia lui ar mai costa in plus la un proiect deja costisitor.

Mit

Incalzirea globala ar avea avantajele ei- ar reduce numarul de decese datorate gerului si ar stimula dezvoltarea culturii agricole.

Realitatea

Orice aparent beneficiu va fi de departe mai mic decat daunele cauzate de acest fenomen.

Chiar si o mica crestere a temperaturii ar avea consecinte majore si un impact devastator asupra multor sectoare ale economiei.

Nivelele ridicate ale marilor ar inunda comunitatile de pe coasta, vor contamina sursele de apa cu apa sarata si vor mari riscul de inundatii cauzate de furtuni, afectand milioane de oameni la un nivel global. Mai mult evenimente climatice ca valuri de caldura, seceta si inundatii, isi vor mari frecventa (vor aparea mai des) si vor fi mai puternice, cauzand pierderi de vieti si bunuri si dand agricultura peste cap.

Mit

Incalzirea globala e doar un proces natural. Cercul arctic s-a mai incalzit in trecut

Realitatea

Incalzirea globala nu e un proces natural. Oamenii o provoaca.

Oamenii cauzeaza incalzirea globala arzand combustibili fosili (carbuna, gaze, produse petrolieresi alte hidrocarburi) si prin taierea padurilor. Oamenii de stiinta au stiut ca aceste activitati pompeaza in atmosfera mai mult CO2 decat a fost vreodata in sute de mii de ani. Acumularea de CO2 este cauza majora a incalzirii globale. Inca din 1895 cercetatorii au stiut ca CO2 si celelalte gaze de sera capteaza caldura si incalzesc pamantul. Cercetatorii au luat in considerare si au exclus cauze naturale ca lumina solara, eruptii vulcanice sau radiatii cosmice.(IPCC 2001)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *