Miza cea mare pentru reactoarele 3 si 4: pretul mic de achizitie al electricitatii

centrala nuclearaPretul de 30 euro/MWh ar trebui actualizat permanent. Investitiile suplimentare ar trebui suportate proportional de actionari.
Interesul subit al celor 32 de investitori pentru construirea reactoarelor 3 si 4 este cel putin surprinzator, determinandu-ne sa ne intrebam cat este de profitabila pentru acestia o astfel de investitie.
Raspunsul este simplu: timp de 30 de ani, actionarii vor putea cumpara energia electrica de la societatea de proiect nou-infiintata cu un pret cuprins intre 28,2 euro/MWh si 32,5 euro/MWh, indiferent de costul real al energiei. Profitul vine, desigur, din diferenta de pret cu care este vanduta electricitatea, cu atat mai mult cu cat, in ultimii patru ani, valoarea pe care consumatorii finali au platit-o a fost majorata succesiv cu procente care cumuleaza aproape 40%.
In numele independentei energetice, Guvernul a promis ca participantii la societatea mixta ce se va forma pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda vor primi cota proportionala de energie la acest pret prestabilit. Decizia a fost luata, insa, fara a se face o prognoza a evolutiei pretului energiei electrice pentru urmatorii ani. In acest fel, statul nu are niciun fel de garantie ca, peste 10 sau 12 ani, pretul energiei nu va fi dublat din cauza costurilor adiacente productiei. Spre exemplu, in aceasta perioada, prin OPCOM, energia electrica este tranzactionata la pretul mediu de 180 – 190 lei/MWh (echivalentul a peste 55 euro). Pentru investitori este destul de profitabila vanzarea si la acest pret. Daca luam in calcul o posibila scumpire a pretului energiei pentru consumatorul final, de 3,95% cum s-a intamplat in cazul celei aplicate de la 1 aprilie, investitorul va obtine de la fiecare MWh vandut aproape 27 de euro. Ce sa mai vorbim despre o majorare echivalenta celei din septembrie 2003 (17,5%), care ar aduce potentialilor investitori un profit de 35 de euro pentru fiecare MWh vandut (daca acesta va fi cumparat de la stat cu numai 30 euro).
Pentru reglementarea acestei situatii s-ar impune, desigur, o rectificare a legislatiei astfel incat si pretul la care este achizitionat MWh de catre investitor sa fie actualizat permanent.
In ultimii patru ani, pretul energiei electrice a crescut astfel: 3,95% incepand cu 1 aprilie 2007, 4,72% din decembrie 2006, 1,85% din ianuarie 2006, 7,8% din iulie 2004 si 17,5% din septembrie 2003.
La jumatatea lunii august, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, anunta o posibila scumpire din ianuarie 2008, care nu va depasi, insa, nivelul de 2%.

Citeste articolul integral Miza cea mare pentru reactoarele 3 si 4: pretul mic de achizitie al electricitatii in Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *