Mod inovativ de tratare a apei
Mod inovativ de tratare a apei
Mod inovativ de tratare a apei

Un mod inovativ de tratare a apei reziduale de la fermele de vaci ar putea duce la reduceri importante ale consumului de energie si economii de milioane de euro in industria alimentara, informeaza site-ul balkan.com (20 septembrie).

Prin proiectul finantat din bani europeni REWAGEN (‘Electrochemical water treatment system in the dairy industry with hydrogen recovery and electricity production’) este construita o statie pilot in care se produce electricitate transformand si purificand hidrogenul generat ca produs secundar in procesul electro-chimic, explica coordonatorul proiectului, Alexander Karos de la Fraunhofer IGB, Germania.

Statia pilot functioneaza ca un sistem de tratare a apei eficient energetic. Sistemul este alimentat de electricitatea produsa prin conversia hidrogenului. Solutia poate fi folosita in diferite sectoare, cum ar fi productioa de biodiesel, procesarea maslinelor si abatoare.

Proiectul REWAGEN a inceput in 2012 cu experimente de laborator, iar primele rezultate pentru statia pilot sunt asteptate spre sfarsitul anului 2014.

Se preconizeaza o reducere a consumului de energie cu 10%, a consumului de apa cu 30% si o rata de reciclare a apei uzate de 80-95%.

Incepand din 2016, prin proiectul REWAGEN se va realiza un sistem ecologic de tratare a apei reziduale din fermele de vaci, un sistem integrat de economisire a energiei si de reutilizare a apei tratate. Va fi dezvoltata, de asemenea, o metoda de separare a apei si uleiurilor si o unitate de electro-oxidare care sa permita stimularea tratarii apelor uzate si a conversiei hidrogenului.

Implementarea proiectului REWAGEN va fi finalizata in mai 2015. Finantarea din partea UE se ridica la 4,6 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here