Model de dezvoltare rurala durabila prin aplicarea resurselor alternative de energie

Model de dezvoltare rurala durabila prin aplicarea resurselor alternative de energie

Satenii din Romania vor de la alesii locali ca pe langa locuri de munca si agricultura infloritoare sa li se asigure si multe utilitati indispensabile unui trai decent.

B. Mollison, de la Institutul de Permaculture, Australia, a realizat o schita pentru dezvoltarea unui sat ecologic. El a propus ca in zonele rurala defavorizata dar bogata in resurse locale sa se constituie grupuri locale de actiune alcatuite din oameni cu initiativa, statornici si hotariti sa lucreze in echipe de valori. Cu alte cuvinte fiecare care e specialist in domeniul sau sa preia initiativa si coordonarea activitatilor respective. Apoi grupul sa actioneze pentru a obtine acte de cumparare/ inchiriere pentru a avea proiecte eligibe in vederea accesarii de fonduri nerambursabile iar alesii locali sa sprijine obtinerea acordurilor pentru realizarea infrastructurii si a utilitatilor.

Un model concret de dezvoltare durabila il gasim in EcoVillage Ithaca, situat in frumoasa regiune Finger Lakes din New York, si care este o parte a miscarii globale pentru o crestere sanatoasa, culturala si umana mai durabila. Cuprinzand o comunitate intentionata si o organizatie non-profit de invatamat, asa cum ar trebui sa fie GAL-urile din Romania, proiectul este in curs de dezvoltare ca model alternativ de viata suburbana, care prevede un trai satisfacator, stil de viata sanatoasa, o viata sociala bogata, cu minim impact ecologic.

EcoVillage Ithaca este unic prin faptul ca este format din trei zone de locuinte. Zona Frog include o sufragerie spatioasa / zona de gatit cu vedere la lac, camera de joaca pentru copii, camera de zi, birouri private, camere de oaspeti, camere multi-functionale, sala adolescentilor, spalatorie, si depozite pentru produse agroalimetare si alte materiale. Zona SONG a fost folosita ca un model de auto-dezvoltare, aflata in faza de constructie in care casele au fost personalizate pentru interesele familiilor individuale si dupa bugetele familiare. Acestea includ proiectare solara pasiva, panouri fotovoltaice, panouri de apa calda, cazane pe gaz cu condensare, panouri structurale izolatoare, acoperisuri super-izolate, sisteme de izolare cu paie Bale, colectoare de apa de ploaie, toalete tip composting, recuperatoare de caldura, si multe altele. Zona TREE aflat in stadiul de proiect, fost gand sa fie un cartier de 40 case care vor include: surse de energie solara si alte surse alternative de energie; materiale durabile non-toxice; accesibilitate pentru cei cu nevoi speciale; exterioare atractive.

Satul propus de B. Molison cu aproximativ 50 de ani in urma, avea urmatoarea structura si utilitati, si ar putea fi luat ca exemplu de urmat:
locuinte private;
sali pentru cursuri si seminarii;
atelier de artizanat si lucrari practice;
centrul comunitar;
centru de prelucrare a alimentelor;
cafenea;
piata comerciala sau excedentara (in aer liber duminica);
magazin cu amanuntul si faciltati pentru „turisti” ;
centrul de procesare a produselor lactate;
adaposturi pentru animalelor domestice (gaini, capre, porci, oi) in afara zonei locuibile;
zone comune pentru recreere, padurea de agrement;
zone de materiale locale de constructii (pamant galben, nisip, piatra, stuf, lemn, etc);
zona de culturi agricole si de vanzare a produselor direct din ferme;
depozit si rezervoare de apa;
zona de rezervatie impadurita pentru animale salbatice;
casa locala de credit;
centru de afaceri (pentru noii veniti ca potentiali investitori);
centrul de valorificare a produselor agro -alimentare disponibile.
Nu avem in foarte multe sate si comune asemenea utilitati dar in schimb avem destule proiecte fanteziste, facute in mod inconstient, cu bani grei de la bugetul national si de la Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *