Modele de bune practici in domeniul constructiilor verzi (I)

In ultimii ani, in contextul dezvoltarii economice, o serie de orase din Romania au devenit magnet pentru cetatenii dornici de o viata mai buna, mai bine platita, mai confortabila, sectorul imobiliar rezidential cunoscand printre cele mai rapide ascensiuni. S-a construit mult si, in majoritatea cazurilor, prost. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am hotarat sa identificam acele modele de bune practici in ceea ce inseamna cladiri construite mai bine, mai sanatoase si cu impact de mediu mai redus, din diferite orase ale tarii. Am vorbit cu dezvoltatori imobiliari, cu proiectanti, cu beneficiari si ocupanti dar si cu autoritati publice despre „cladiri verzi” si am pregatit o serie de articole si interviuri pe aceasta tema.

In primul nostru material va prezentam un dezvoltator imobiliar din Cluj Napoca, Studium Green, unul dintre pionieri in domeniul sectorului rezidential, primul investitor care in 2012 a finalizat construirea unui bloc de locuinte, conform unor criterii de certificare pentru cladiri verzi.

Reporter EcoMagazin Adina Miclaus: Studium Green este unul dintre cei mai cunoscuti si activi dezvoltatori imobiliari din Cluj Napoca. Ce v-a motivat sa implementati in proiectele dumneavoastra principii de sustenabilitate? Care sunt solutiile pe care ati reusit sa le implementati si care va reprezinta in mod deosebit?

Dorin Bob, Manager General Studium Green: In portofoliul nostru se afla un numar considerabil de proiecte verzi, iar cel mai recent West Side Park continua misiunea pe care ne-am asumat-o inca din 2009 prin proiectul de pionerat Studium Green Campus – primul ansamblu rezidential verde din Transilvania, in care am implementat solutii precum pereti verticali si acoperis verde, sistem de iluminat eficient pe baza de LED in spatiile comune, materiale locale, sustenabile si non-toxice. Am folosit in premiera pentru Transilvania vopsea lavabila cu zero compusi organici volatici toxici si printre altele am sortat si reciclat circa 40% din totalul deseurilor din constructii generate pe santier. Am ales aceasta directie pentru ca ne dorim ca beneficiarii apartamentelor pe care le construim sa traiasca intr-un mediu sanatos, prietenos fata de mediul inconjurator si, nu in ultimul rand, eficient din punct de vedere al costurilor pentru energie.

Odata cu ridicarea Ansamblului Rezidential West Side Park am reusit sa bifam performante notabile si in premiera pentru un complex de cladiri rezidentiale. Am amenajat la etaj, deasupra centrului comercial, cea mai mare terasa suspendata din Transilvania cu acces liber pentru locatari, cu o suprafata de 2,500 mp. Am optat pentru un tip special de fatada ventilata, unic in Cluj pentru un ansamblu rezidential, din placi ceramice tratate cu dioxid de titan care produc oxigen activ. Aceasta fatada are o multitudine de beneficii, dintre care faptul ca, in contact cu razele soarelui, produce oxigen activ, mai exact purifica aerul din proximitate, rezultand aer similar celui de munte. Este o fatada care se curata singura dupa fiecare ploaie si, mai mult, are proprietati anti-bacteriene.

In acelasi timp ne bucuram ca am reusit sa revitalizam o zona ramasa in paragina care in 2016, inainte sa incepem noi constructia, gazduia cooperative desfiintate inca din anii ’90.

A.D: Care au fost principalele provocari intampinate si cum le-ati depasit?

D.B: Principalele provocari au venit odata cu ambitia noastra de a oferi atat clientilor nostri, cat si comunitatii clujene, un proiect inovator. Atunci cand inovezi, vin la pachet si provocarile: tehnologii utilizate mai putin in Romania, furnizori dificil de gasit etc. Pe de alta parte, daca vorbim despre ultimul nostru proiect, fiind un complex cu destinatie mixta, acesta gazduieste si retaileri de renume international. Pentru amenajarea acestor spatii a trebuit sa respectam particularitatile comerciantilor, cateva dintre cerinte fiind la randul lor o premiera pentru Cluj-Napoca.

A.D: Majoritatea dezvoltatorilor se tem de costurile mai ridicate asociate solutiilor verzi. Sunt reale aceste ingrijorari? Cum le-ati depasit?

Avem o experienta de aproape 7 ani in construirea ansamblurilor rezidentiale verzi, prin urmare cunoastem materialele calificate standardelor impuse, ajutandu-ne si relatia buna pe care am creat-o in timp cu furnizorii. Experienta cumulata pe piata ne ajuta, de asemenea, sa castigam increderea noilor colaboratori din acest segment si sa folosim si materiale de ultima generatie. In ceea ce priveste costurile, chiar daca profitul este de multe ori mai mic decat daca am construi blocuri necalificate la standard verzi, avem satisfactia de a oferi clientilor nostri un camin construit cu grija pentru acestia. Pe termen lung, avem doar de castigat, fie ca vorbim de increderea clientilor care se intorc la noi, fie ca vorbim de mediul inconjurator pe care reusim mai bine sa il protejam.

A.D: Cat reprezinta in procente din portofoliul dumneavoastra partea de constructii sustenabile?

D.B: Constructiile sustenabile au devenit pentru noi o normalitate, un “mod de viata”, sunt constructii care deja ne definesc pe piata. Am inceput cu primul bloc finalizat in 2012 – Studium Green Campus, am continuat cu Vision, aVangard, Venus si acum, cu cel mai nou ansamblu rezidential Studium Green, West Side Park. Daca cuantificam in metri patrati, ne apropiem de o proportie de 70-80% de cladiri sustenabile in portofoliul Studium Green.

A.D: Care este mesajul dumneavoastra catre industrie? Dar pentru cei interesati sa-si cumpere o locuinta? 

D.B: Este o oportunitate dar si o bucurie pentru noi sa construim ansambluri rezidentiale care sa aduca beneficii multiple locatarilor si comunitatii din care facem parte. In acelasi timp, ne bucura faptul ca pasul in aceasta directie implica educarea treptata a pietei pentru ca producatorii si furnizorii de materiale sunt antrenati sa se adapteze noilor trenduri in domeniu. Aceasta ecuatie si aceste proiecte vor retransforma vizibil, in timp, orasul Cluj-Napoca si Romania, mediile urbane fiind impulsionate sa se alinieze noilor tendinte internationale din domeniul proiectarii si constructiilor.

Incurajam persoanele interesate sa achizitioneze un apartament si sa investeasca cu incredere intr-o locuinta verde. Preturile sunt aliniate pietei, mai mult, investitia se recupereaza in timp, printr-un consum de energie lunar mult mai redus. In plus, este vorba de o investitie profitabila pe termen lung atat din punct de vedere al sanatatii beneficiarului, cat si financiar pentru ca viitorul va alege cu siguranta sa treaca pe verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *