Modificari in proiectul de ecologizare a haldei de fosfogips din Bacau

Modificari în proiectul de ecologizare a haldei de fosfogips din Bacau
Modificari in proiectul de ecologizare a haldei de fosfogips din Bacau
Modificari in proiectul de ecologizare a haldei de fosfogips din Bacau

Investitia se ridica la 24 milioane de lei si este strans legata de decolmatarea Insulei de Agrement.

In cadrul sedintei extraordinare a Consiliului Local Bacau de joi, 12 septembrie, alesii locali au aprobat o modificare la proiectul de ecologizare a haldei de fosfogips. “Ministerul Mediului a cerut ca donatia pe care am primit-o de la Amurco sa fie trecuta in domeniul public al municipiului Bacau si apoi sa se faca investitia – a declarat primarul Romeo Stavarache. Fondurile europene pe acest segment se pot accesa numai pe proiecte realizate de Primarie, iar terenul trebuie sa fie in domeniul public. Societatea Amurco s-a achitat de partea de cheltuieli ce-i revenea in urma protocolului semnat cu noi”.

Halda de fosfogips se afla intr-un amplu program de ecologizare finantat prin POS Mediu 2007 – 2013 “Reabilitarea zonelor poluate istoric”, cu o valoarea totala ce depaseste 24 de milioane de lei. Pana in anul 2004, aici au fost depozitate reziduurile provenite din procesul tehnologic de producere a acidului fosforic care se fabrica la Combinatul Chimic, timp in care s-au adunat 5,7 milioane de tone de fosfogips.

Pentru a se putea accesa fonduri europene in cadrul acestui proiect, municipalitatea bacauana a preluat halda, a incheiat un protocol de colaborare cu Amurco, prin care cheltuielile neeligibile si cofinantarea locala ce vor fi acoperite de societate. Halda de fosfogips va fi ecologizata prin acoperirea corpului si izolarea mediului acvifer. Pe parcursul lucrarilor, va fi eliberat amplasamentul prin defrisarea terenului de vegetatie si demolarea partiala a constructiilor existente, iar situl va fi ecologizat prin impermebilizarea si izolarea mediului acvifer cu ajutorul unui ecran de etansare perimetral incastrat in roca de baza la opt metri adancime. Dupa aceste lucrari, va fi realizata o rigola pentru colectarea apei pluviale de pe suprafata haldei si conducerea ei catre colectorul de canalizare din incinta CET, odata cu imprejmuirea pentru delimitarea zonei si restrictionarea accesului, precum si amplasarea unor sisteme de monitorizare a apei subterane si a haldei dupa inchidere.

Proiectul este in stransa legatura cu acela de modernizare a Insulei de Agrement, deoarece namolul rezultat din decolmatarea zonei din jurul insulei va fi folosit pentru acoperirea haldei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *