Moldova ar putea fi cooptata ca actionar la reactoarele 3 si 4

Moldova ar putea fi cooptat? ca ac?ionar la reactoarele 3 ?i 4
Moldova ar putea fi cooptata ca actionar la reactoarele 3 si 4
Moldova ar putea fi cooptata ca actionar la reactoarele 3 si 4

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, acuza ANRE ca nu a facut public studiul de impact privind liberalizarea pretului la gaze si ca nu a introdus masuri pregatitoare. Acesta vorbeste despre necesitatea includerii unei firme din Republica Moldova in actionariatul companiei mixte romano-chineze pentru constructia reactoarelor de la Cernavoda. In privinta redeventelor, Nicolescu spune ca statul trebuie sa beneficieze in mod corect de banii proveniti din resursele naturale. Si da, Romania poate avea gaze de sist, insa sunt necesare mai multe foraje pentru a se constata acest lucru.

RL: Care credeti ca vor fi primele efecte ale liberalizarii pretului gazului la 1 ianuarie 2015?

R.N.: Mi-am exprimat ingrijorarea privind liberalizarea completa a pretului gazului pentru consumatorii non-casnici, inclusiv intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene. Insa Bruxelles-ul a refuzat categoric orice amanare a aplicarii calendarului. Ma ingrijoreaza faptul ca sunt o serie de masuri adiacente care trebuiau sa fi fost introduse in legislatia secundara de catre ANRE. Ma refer la crearea unui Ombusman in sectorul gazelor naturale, revizuirea codului retelei, o campanie nationala pentru informarea consumatorilor in privinta posibilitatii de alegere a furnizorului, crearea unui instrument pentru compararea preturilor pentru toate categoriile de consumatori etc. Problema este ca in perioada ianuarie-aprilie consumul de gaze este la cel mai inalt nivel, iar micii consumatori nu vor avea acces la gazul romanesc, ci la cel din import, care este cu 40% mai scump. Ma astept ca dupa aceasta perioada pretul gazului sa scada, la fel ca al petrolului. Dar, in intervalul urmator fabricutele de paine, cofetariile sau alte mici afaceri ar putea avea de suferit.

RL: Vreti sa spuneti ca pretul unor produse de baza, cum ar fi painea produsa de unele fabrici, ar putea sa creasca lunile urmatoare?

R.N.: Nu. Vreau sa spun ca, daca ANRE facea ceea ce ar fi trebuit sa faca, am fi fost mult mai pregatiti.

RL:  Exista un studiu de impact privind liberalizarea pretului gazelor?

R.N.: Exista un studiu realizat inainte de 2012 de ANRE cu o companie prestigioasa, care nu a fost facut public niciodata, desi s-au cheltuit bani de la buget. Eu personal nu l-am vazut.

RL: Putem vorbi despre o liberalizare a pietei gazelor, reglata de cerere si oferta, atat timp cat Romania nu poate importa gaze, tehnic vorbind, decat din Rusia via Ucraina si prin conducta Arad-Szeged, in ambele cazuri furnizorul fiind Gazprom?

R.N.: E adevarat. Gazul din Ungaria poate veni insa de oriunde. E adevarat ca ei aduc mai mult din Rusia. Putem vorbi insa de o nevoie de a avea o piata mult mai concurentiala. Am dat ordonanta 35 pentru a impune tranzactionarea pe bursa a gazelor. Intr-o piata functionala se tranzactioneaza cantitati de 4-5 ori mai mari decat cele necesare consumului. La noi nu este asa.

RL: Avem gaze de sist?

R.N.: Este prea devreme sa spunem daca aveam sau nu. Prima sonda nu a confirmat existenta acestora. Insa este insuficient. Mai trebuie sapate si alte sonde. De exemplu, in Marea Nordului se foreaza 20-30 de sonde si abia dupa aceea se descopera zacamantul. In Marea Neagra am avut noroc sa dam de zacamant dupa primul foraj.

RL: Cand vor incepe lucrarile la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda? Statul va fi actionar minoritar in societatea mixta cu compania chineza?

R.N.: Suntem in discutii cu societatea din China. Nu am stabilit cine va fi actionarul majoritar. Mi-as dori ca o societate din Republica Moldova sa intre in actionariat chiar si cu un pachet simbolic. De ce? Fiindca un studiu al Transelectrica arata ca doar cu o investitie in Republica Moldova putem exporta peste Prut 600 de MWh. In ceea ce priveste actionarul majoritar, este bine sa gasim o solutie din care toata lumea sa castige. Noi am investit deja la Cernavoda 1 miliard de dolari si trebuie sa se tina cont de acest lucru.

RL: Va abandona Rusia proiectul South Stream sau este doar o declaratie a Moscovei folosita ca arma pentru negociere?

R.N.: Vom vedea. South Stream este un proiect impotriva Ucrainei, care-i va aduce o pierdere de 2 miliarde de euro din tranzitul gazelor. UE trebuie sa fie consecventa si sa decida daca sprijina sau nu Ucraina. Insa, prioritatea noastra este construirea conductei din Dobrogea, care va aduce gazele din Marea Neagra in sistemul romanesc de transport, proiect in valoare de 230 de milioane de euro. Eu l-am transmis Comisiei Europene pentru a fi finantat din fondul de investitii propus de Jean Claude Juncker, de 300 de miliarde de euro. Daca totul va merge snur, conducta va fi functionala in 2018-2019. De altfel, 2019 este anul in care se prevede ca putem incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra.

RL: De ce statul nu incheie doar contracte de exploatare, platind pentru serviciile de extractie, si sa vanda singur petrolul si gazele? Nu ar fi mai profitabil?

R.N.: Cred ca raspunsul se afla la ANRM. Avem peste 400 de campuri in Romania si prea multe sunt mici. Cred ca statul ar trebui sa beneficieze corect de banii proveniti din resursele naturale, intr-o maniera corecta atat pentru stat, cat si pentru mediul privat, care sa nu afecteze securitatea energetica a tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *