Moldova: Avem nevoie nu doar de masuri sociale, e nevoie ca problemele ecologice sa fie reglementate legislativ

"Un arbore pentru d?uinuirea noastr?!" În Republica Moldova vor fi s?di?i circa 300 de mii de copaci
Avem nevoie nu doar de masuri sociale, e nevoie ca problemele ecologice sa fie reglementate legislativ
Avem nevoie nu doar de masuri sociale, e nevoie ca problemele ecologice sa fie reglementate legislativ

Opinii ale locuitorilor Chisinaului despre problemele de mediu si ecologie in general si pozitia unui candidat in alegerile europarlamentare.

Partidul Verde din Romania si-a lansat astazi la Chisinau candidatii pentru Parlamentul European, printre ei fiind si politicieni din Republica Moldova: Alecu Renita si Andrei Dumbraveanu de la Partidul Verde Ecologist. Cu acest prilej, corespondenta Europei Libere a cautat sa afle in ce masura moldovenii sunt preocupati de problemele de mediu si de ecologie.

Multi dintre oamenii cu care am discutat pe strazile capitalei mi-au spus ca sunt mai mult preocupati de saracie si de grijile cotidiene, decat de calitatea apei pe care o consuma sau de mediul inconjurator.

Printre ei si un tanar pe care l-am intalnit in parcul Catedralei metropolitane: „Pentru mine nu conteaza mediul, natura, chiar acelasi gunoi. Inainte conta, acum mai putin. Starea mea materiala si spirituala, asta conteaza mai mult.”

Am intalnit insa si chisinauieni care mi-au spus ca sunt preocupati de problemele ecologice, in special de produsele alimentare pe care le consuma, de calitatea apei si de murdaria din parcurile si strazile capitalei: „Eu hranesc nepotul si trebuie sa iau de la piata acelasi morcov, aceeasi ceapa si le tin cateva ore in apa ca sa le mai iasa nitratii. Asta nu e normal. Inainte vroiam sa mananc doar produse autohtone, dar acum stau si ma intreb – dar poate acelea aduse din Polonia sunt mai ecologice. Fiindca moldovanu nostru nu are un simt oarecare, vreau doar sa vanda, sa faca targuiala.”

„Acelasi oxigen este poluat. Stiu ca in fantanile din sate, din care oamenii beau, apa nu este potabila. Iar daca omul nu are paine, apa si aer nu putem spune ca el poate sa-si asigure existenta. Avem nevoie nu doar de masuri sociale venite de la oameni simpli, ci avem nevoie ca aceste lucruri sa fie reglementate legislativ, avem nevoie ca conducerea noastra sa constientizeze ca copiii nostri vor trai mult mai rau.”

Desi problemele ecologice si de mediu sunt cele care ne afecteaza poate cel mai mult viata si sanatatea ele sunt ultimele in lista
Alecu Renita
Alecu Renita
prioritatilor din programul actualei guvernari. Presedintele de onoare a Partidului Verde Ecologist, fostul deputat, Alecu Renita spune ca problemele ecologice ar putea deveni in scurt timp una din preocuparile de baza, intrucat Moldova este la un pas de asociere cu UE.

Iar deschiderea pietii europene presupune si cerinte stricte privind calitatea produselor alimentare: „In Est unde suntem permanent trasi de maneca si de gat sa ne ducem spre Uniunea Vamala acolo nu se pune in prim plan produce curat ecologice. Acum cand se deschide piata spre UE nu putem merge cu productie proasta cum am mers pana acum. Noi aproape ca nu avem in Republica Moldova economie verde fiindca nu a fost o piata deschisa spre UE. In Europa sunt deschise peste 12 milioane de locuri de munca pe economia verde. Astfel, am avea posibilitatea, pe de o parte, sa deschidem mai multe locuri de munca, pe de alta parte, sa avem grija de mediul inconjurator, de natura.”

Alecu Renita se arata convins ca apropierea de UE va schimba si atitudinea cetatenilor moldoveni fata de mediul inconjurator: „In Europa pentru orice atentat la sanatatea apelor, solurilor padurilor platesti amenzi uriase, inclusiv ti se deschide si dosar penal. Aceasta realitate este putin cunoscuta aici in Moldova. este un sistem de securitate ecologica pe care fiecare tara trebuie sa-l respecte, daca nu il respecta este pusa la punct. In acest context sigur ca cetatenii moldoveni o sa inceapa sa se intrebe ce fel de apa bem, ce produse consumam. Noi treptat o sa intelegem cat de bine este sa fii european.”

Alecu Renita spune ca problemele de mediu ajung totusi pe agenda autoritatilor, dovada fiind bunaoara, proiectul Moldova Eco-Energetica, sau proiectele de agricultura ecologica. Doar ca putinele initiative ar avea sanse minime in lipsa fondurilor europene. Renita se arata convins ca odata ce Republica Moldova se va asocia la UE vor veni si mai multe fonduri pentru ecologie, intrucat europenii sunt foarte receptivi in a sustine proiecte de mediu, cum ar fi bunaoara asigurarea cu apa potabila, refacerea solurilor, impadurirea terenurilor sau neutralizarea deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *