Moldova: In 2014, 20 de institutii publice urmeaza sa fie racordate la sisteme moderne de incalzire pe biomasa

În etapa a doua a Proiectului Energie şi Biomasă urmează a fi instalate din fonduri europene 80 de centrale termice pe bioenergie în instituţii publice
Moldova: In 2014, 20 de institutii publice urmeaza sa fie racordate la sisteme moderne de incalzire pe biomasa
Moldova: In 2014, 20 de institutii publice urmeaza sa fie racordate la sisteme moderne de incalzire pe biomasa

Proiectul UE-PNUD Energie si Biomasa si-a prezentat, la 24 ianuarie, curent, rezultatele activitatii pentru anul 2013. La sedinta Comitetului de observatori, prezidata de ministrul Economiei, Valeriu Lazar au mai participat reprezentanti ai Delegatiei UE in RM, de la Agentia pentru Eficienta Energetica, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor, Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerul Finantelor, Fondul pentru Eficienta Energetica, Congresul Autoritatilor Locale din Moldova s.a.

In deschiderea sedintei, Valeriu Lazar s-a referit la impactul Proiectului in ceea ce priveste imbunatatirea incalzirii cladirilor publice din zona rurala si crearea pietelor locale de asigurare cu biocombustibil, in special, din deseuri agricole. „Rezultatele Proiectului sunt foarte bune. Aceasta este si constatarea, de doi ani consecutiv, a Oficiului regional al PNUD pentru spatiul Europei Centrale si de Sud-Est, care a inclus Proiectul Energie si Biomasa din RM in publicatia sa anuala ca istorie de succes. Asemenea ecouri mai vin si de la Bruxelles, New-York. Proiectul ne ajuta sa schimbam perceptia cetatenilor privind noile oportunitati de utilizare a surselor energetice regenerabile, sa construim noi piete si business-procese in spatiul rural, sa imbunatatim asigurarea cu agent termic a gospodariilor si institutiilor publice, sa dezvoltam cogenerarea industriala si brichetarea in baza de biomasa”, a spus ministrul Economiei.

Conform datelor raportului de progres, in sezonul de incalzire 2013-2014, 123 de institutii publice din 106 comunitati rurale au instalate centrale termice pe biomasa din fonduri europene. In 2014, alte 20 de institutii publice urmeaza sa fie racordate la sisteme moderne de incalzire pe biomasa, numarul total al beneficiarilor ajungand la 89,658 persoane.

In rezultatul implementarii proiectelor de incalzire cu biomasa, in trei ani de activitate a PEBM, au fost create 300 noi locuri de munca in comunitatile beneficiare si la intreprinderile producatoare de biocombustibil.

La componenta privind sporirea capacitatilor actorilor cheie in utilizarea biomasei in Moldova, de la inceputul proiectului si pana la sfarsitul anului 2013, toti liderii comunitari din 126 comunitati beneficiare ale PEBM au beneficiat de instruiri tehnice. De asemnea, in perioada raportata, 136 operatori din 41 comunitati beneficiare din 13 raioane au obtinut un set de abilitati si cunostinte principale in ceea ce priveste buna functionare a cazanelor pe biomasa, securitatea muncii si masurile anti-incendiare, metodele de intretinere eficienta prin intermediul programului de instruiri introductive elaborat cu suportul PEBM inainte de punerea in functiune a sistemelor de incalzire pe biomasa. Totodata, circa 205 producatori agricoli, furnizori potentiali si activi de combustibil din biomasa, actori cheie la nivel national si regional au obtinut abilitati si cunostinte practice privind initierea unei afaceri de producere a combustibilului din biomasa, oportunitatile de finantare disponibile in cadrul PEBM, precum si au discutat si au aflat informatii noi despre standardele de calitate pentru biocombustibilii solizi si mijloacele de aplicare a acestora la nivel de reglementare si unitati de afacere.

Potrivit Ministerului Economiei, Proiectul Energie si Biomasa isi desfasoara activitatea pe patru componente. Acestea vizeaza incalzirea cladirilor publice din zona rurala cu biomasa si crearea pietelor locale de asigurare cu combustibil, precum si stimularea dezvoltarii pietelor locale de asigurare cu agent termic a gospodariilor individuale, de producere a brichetelor din biomasa si de creare a instalatiilor de cogenerare industriala. O alta componenta urmareste sporirea capacitatilor actorilor cheie in utilizarea biomasei in Moldova, dar si promovarea beneficiilor utilizarii surselor regenerabile de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *