Moldova, restanta la spatii verzi

Autoritatile din estul tarii nu s-au grabit sa depuna proiecte pentru accesarea banilor de la stat
spatii verzi
Cele mai multe proiecte au fost depuse de localitatile mici din mediul rural, desi cea mai mare nevoie de spatii verzi o au orasele mari si poluate.

In prima sesiune destinata finantarii spatiilor verzi, cei mai multi bani din regiunea Moldovei au fost atrasi de judetele Galati si Neamt, care au primit, in medie, cate 3 milioane de lei. De exemplu, Galatiul a obtinut bani pentru o gradina in municipiu si pentru alte patru in judet.

Amenajarea spatiilor de recreere este aproape de finalizare, astfel ca locuitorii din comunele galatene Schela, Munteni, Liesti si Suceveni vor avea unde sa se racoreasca in zilele toride de vara. „Parculetul nostru are o suprafata de aproximativ 5.000 de metri patrati si este dotat cu banci, pavele ecologice.

Am plantat multi arbori si flori”, afirma Nica Miron, viceprimarul localitatii Munteni, judetul Galati. In Neamt s-au facut cinci parcuri din banii de la stat, unul in oras si patru in localitati rurale.

Hectare de verdeata pentru sateni

La Vrancea primariile din trei comune au obtinut impreuna aproape 3 milioane de lei pentru cateva hectare de terenuri cu verdeata.

„In zona noastra nu ducem lipsa de verdeata, dar parcul e binevenit, avem si noi un loc unde sa ne strangem seara sau la sfarsit de saptamana”, explica Mihai N., de 47 de ani, din Panciu.

Edilii suceveni au primit finantari nerambursabile pentru trei proiecte, in timp ce la Bacau s-au facut doar doua parcuri cu banii Ministerului Mediului. „Am aflat de oportunitate de pe pagina de internet a ministerului asa ca m-am apucat si am adunat documentatia, am platit o firma de proiectare sa ne ajute cu o idee deosebita si am primit bani sa amenajam doua hectare de verdeata. N-a fost nici foarte simplu, dar nici foarte complicat”, explica Bernadin Tamas, fostul primar al comunei Gioseni, Bacau.

Iesenii si vasluienii, codasi la proiecte

Cele mai mici sume pentru noi spatii verzi le-au primit judetele Iasi si Vaslui, in timp ce Botosaniul nu a obtinut niciun ban. „In Botosani chiar este verdeata. Sunt destule parcuri si avem copaci si flori intre blocuri, caci la noi dezvoltarea imobiliara este destul de slaba, iar terenurile libere sunt ingrijite”, a afirmat Crina G., de 30 de ani, din Botosani.

La Iasi, suma de 1 milion de lei a mers catre localitatea Bivolari, in timp ce comuna vasluiana Negresti va investi peste 900.000 de lei intr-o gradina publica.

„Parcurile sunt frumoase, problema e ca sunt cam putine si nu prea gasim banci goale pe care sa stam cand e foarte cald”, este de parere ieseanca Elena D., de 52 de ani.

Parcul de doua hectare este de vis. Avem verdeata multa, un foisor de spectacole, fantani arteziene, loc de joaca pentru copii si alei iluminate
Bernadin Tamas,
fost primar Gioseni (Galati)

Se mai dau bani inca 10 ani

Ministerul Mediului va mai finanta proiecte pentru realizarea de noi spatii verzi pentru cel putin inca zece ani.
Astfel, in fiecare an vor fi cate doua sesiuni de primire a documentatiei, iar sumele care vor fi puse la dispozitia autoritatilor locale vor fi stabilite prin Hotarare de Guvern.

Cea de-a doua sesiune de finantari din acest an va fi stabilita in perioada imediat urmatoare.Guvernul a anuntat in cursul saptamanii trecute ca a alocat 86 de milioane de lei pentru Programul national de imbunatatire a calitatii aerului.

Banii provin din taxa de poluare auto, virata la bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *