Moldovenii vor tramvaie si masini reciclabile

Cativa studenti ieseni vor sa revolutioneze tehnologia: au proiectat automobile ce pot fi fabricate din loprefin si carbon si vagoane din fibra de sticla. Materialele pot fi refolosite.tramvaie ecologice

O echipa de 15 studenti de la Universitatea de Arte „George Enescu” au schimbat tabla cu fibra de sticla, tapiteria din piele cu canepa si fierul cu aliaje nou-aparute, mult mai rezistente, toate – materiale reciclabile. Au reusit sa construiasca proiectul unui tramvai, al unei masini 100% ecologice, mai multe piese de mobilier si obiecte de uz casnic.

Tramvaiul

Proiectul Sitra, un tramvai ecologic realizat de Silviu Teodor-Stanciu, foloseste, de exemplu, pentru tapiteria scaunelor un material textil pe baza de canepa.

„Caroseria este conceputa din fibra de sticla, care se poate recicla mult mai usor decat tabla sau aluminiul. La scaune, am folosit foarte multe placaje din fibrolemnoase”, explica designerul.

Pe langa acest aspect de ordin ecologic, nu a neglijat nici partea tehnica si chiar a venit cu inovatii. „Am asezat motoarele pe verticala. Pentru ca nu mai are motorul sub podea, cand e zapada sau cand peronul statiei e mai mic sau mai inalt, printr-o comanda din cabina vatmanului, tramvaiul poate cobori si urca garda”, mai explica Silviu.

Masina ecologica

Lucian Actrinei a gandit masina ecologica a secolului al XXI-lea. Printre materialele folosite au fost cele revolutionare in industria auto: sasiu din aliaj Buckypaper (un material experimental pe baza de carbon, mult mai usor decat fierul si cu o rezistenta de 500 de ori mai mare); loprefin (o combinatie intre polimeri si fibre naturale, de curand folosit in interior si la caroserii), iar la geamuri a folosit policarbonat, de asemenea un material ecologic.

Proiectele de mobilier au fost inspirate din traditia prelucrarii lemnului, iar imbinarile au fost facute natural, fara sa se foloseasca alti adezivi. Masteranzii Razvan Puricescu si Ilarion Balan, doi dintre participantii la proiect, s-au documentat saptamani intregi despre prelucrarea traditionala a lemnului. Toate piesele de mobilier – scaune, canapele sau mese – au fost confectionate din resturile tehnologice provenite de la o fabrica de mobila.

Tinerii designeri au mai creat si diverse alte lucruri, de la suporturi pentru papuci sau de papetarie pentru birou, pana la obiecte decorative sau jocuri pentru copii, toate reciclabile la sfarsitul vietii. Dornici de afaceri, tinerii spera ca proiectele lor sa fie preluate de firme care le-ar putea produce in serie.

„L-am expus o singura data si nu as putea spune ca e cunoscut pentru ca nici nu l-am mediatizat. S-a aratat interesat un profesor de la Politehnica, caruia i-a placut ideea. Mai astept, am inteles ca se va deschide la Arad o linie care va produce tramvaie. Cine stie, poate voi avea succes”, spera Silviu Teodor-Stanciu, designerul tramvaiul ecologic.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *