Monitorizarea lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii

Monitorizarea Lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii
Monitorizarea Lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii

Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii implementeaza, ca partener, in perioada 01.10.2012 – 30.09.2014, proiectul finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei 2007-2013 (SEE Programme 2007-2013), intitulat DANUBEPARKS STEP 2.0 – Anchoring the Danube River Network of Protected Areas as Platform for Preservation of Danube Natural Heritage, (Ancorarea Retelei Dunarene de Arii Protejate ca Platforma pentru Conservarea Patrimoniului Natural al Dunarii).

In cadrul actiunilor din proiect dedicate monitorizarii si administrarii siturilor Natura 2000 se regaseste activitatea de monitorizare, la nivelul bazinului Dunarii, a Lastunului de mal (Riparia riparia), considerat o specie reprezentativa a calitatii habitatelor fluviale dinamice. Aceasta pasare cuibareste in colonii ce cuprind un numar variabil de indivizi, cuiburile fiind amenajate la capatul unor galerii sapate in peretii verticali ai malurilor din lunca Dunarii. Astfel de habitate se intalnesc pe tot parcursul Dunarii dar sunt mai rare in delta datorita cotelor relativ mici ale malurilor Dunarii.

Din cauza numeroaselor modificari hidromorfologice (indiguiri, regularizari, baraje) acest tip de habitate se numara printre cele mai periclitate din Europa. Din pacate, sectoare fluviale naturale neindiguite care sa poata oferi maluri inalte propice dezvoltarii unor astfel de colonii de reproducere a lastunului de mal, sunt tot mai rare, in unele tari ele se mai pot intalni numai in zonele protejate. De aceea, expertii Ariilor Protejate Dunarene considera aceasta micuta pasare ca fiind indicatorul perfect pentru dinamica fluviului si calitatea habitatelor. Din aceste motive, Reteaua de Arii Protejate DANUBEPARKS a efectuat in primavara anului 2013 o monitorizare a lastunului de mal la nivelul bazinului Dunarii. Experti din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Romania s-au deplasat pe traseul Dunarii pentru a evalua habitatele existente sau potentiale si a trage concluzii referitoare la masurile de protejare sau revitalizare necesare. Datele obtinute au fost apoi centralizate si pe baza lor s-a intocmit o harta a distributiei populatiilor de lastun de mal de-a lungul Dunarii. O actiune similara de monitorizare a coloniilor de lastun de mal a fost efectuata si in primavara anului 2011, ceea ce a permis ca datele actuale sa fie comparate cu cele de acum doi ani, realizandu-se astfel o imagine a dinamicii populatiilor de lastun de mal.

Totodata au fost identificate activitatile umane care contribuie la diminuarea zonelor propice reproducerii acestei specii (amenajari hidrologice, diguri, statii de pompare, turism neorganizat, silozuri si alte constructii destinate exploatarilor agricole).

Pentru protectia habitatelor si a speciilor, implicarea expertilor este importanta dar la fel de important este si ajutorul tuturor celor care interactioneaza cu fluviul. Cu totii trebuie sa contribuim la protejarea celor cateva habitate naturale ramase.
Prin implementarea activitatilor diverse ale proiectului DANUBEPARKS STEP 2.0 se va realiza ancorarea Retelei Dunarene de Arii Protejate ca platforma durabila pentru cooperare transnationala si ca vector pentru problemele de conservare a naturii si administrare a ariilor naturale la nivel larg Dunarean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *