Monitorizarea mediului

Monitorizarea factorilor de mediu se desfasoara:
monitorizarea factorilor de mediu
1. Analize, masuratori, ce au in vedere o gama diversa de analize fizico-chimice, bacteriologice, sonometrice si de radioactivitate efectuate prin laboratorul propriu efectuate pe aer, apa, sol, vegetatie:
– in conformitate cu planurile anuale de monitorizare si cele de verificare a conformitatii fata de actele de reglementare;
– la solicitare, cerere din partea clientilor interni si externi.
2. Inventarierea emisiilor provenite de la unitatile economice, de la sursele de suprafata si din trafic de pe teritoriul judetului
3. Preluarea si prelucrarea informatiilor de la alte institutii cu responsabilitati in domeniul mediului

Reteaua de monitorizare a calitatii aerului

a) Reteaua manuala
Municipiul Bacau cu 6 puncte fixe: Aeroport, N.Balcescu, Gheraiesti, Margineni, Universitate si Sediul APM Bacau pentru monitorizarea: poluantilor gazosi (dioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac), pulberilor in suspensie si sedimentabile(depuneri) si calitatii precipitatiilor. Frecventa analizelor: zilnice, saptamanale, bilunare, lunare.

Municipiul Onesti are o retea de monitorizare cu 7 puncte situate in municipiu si zonele protejate din vecinatate, aflate sub impactul zonei industriale.Sunt monitorizati poluantii gazosi (dioxid de sulf, oxizi de azot, clor, acid clorhidric, amoniac, fenoli) si pulberile sedimentabile. Se efectueaza periodic sondaje prin probe momentane (30 min.)
Municipiul Moinesti, Orasele Comanesti, Tg.Ocna si Buhusi sunt monitorizate in sondaje lunare prin probe momentane.
Indicatorii urmariti sunt: poluanti gazosii (amoniac, dioxid de azot, dioxid de sulf) si pulberile sedimentabile.

Reteaua automata

In vederea conformarii cu cerintele directivelor UE privind calitatea aerului au fost amplasate 3 statii automate (proiect PHARE), care fac parte din reteaua nationala de monitorizare a calitatii aerului astfel:
– o statie de tip urban in Bacau (Institutia Prefectului str.Razboieni);
– doua statii de tip industrial: in Bacau (str. Izvoare) si in Onesti, cartier TCR (str. Cauciucului).
Indicatori monitorizati sunt: dioxid de sulf, oxizi de azot, ozon, monoxid de carbon, compusi organici volatili, plumb, pulberi in suspensie ( PM 10, PM 2.5) si date meteo, care sunt afisati pe doua panouri unul exterior in Bacau si unul interior in Onesti.
Reteaua automata de monitorizare asigura:
– furnizarea si transmiterea de date compatibile la toate nivelele (local, judetean, national si european), intr-un sistem bine pus la punct de control si asigurare a calitatii;
– informarea publicului si transparenta informatiilor de mediu.
Statiile vor deveni operative in cursul anului 2007.

Autolaboratorul IWECO

Autolaboratorul IWECO, prin linia de echipamente din dotare, permite prelevari si masuratori la cos pentru procesele de ardere la indicatorii: pulberi totale, dioxid de sulf, oxizi de azot, oxigen, monoxid de carbon, dioxid de carbon, temperatura si viteza gazelor.
Masuratorile efectuate au ca scop verificarea conformarii activitatii agentilor economici la actele de reglementare.

In anul 2007 APM Bacau participa la proiectul PHARE RO 2004/016-772.03.03/03.02 Achizitie de echipamente pentru controlul emisiilor la unitati IPPC. Aceste achizitii vor diversifica gama de indicatori masurati si la procese industriale.

Reteaua de monitorizare a zgomotului are in vedere masurarea nivelului de zgomot:
– in puncte prestabilite din zone rezidentiale, intersectii, zone aglomerate;
– pentru depistarea altor zone afectate de poluarea fonica si neidentificate inca.

Reteaua de monitorizare a calitatii solului este realizata prin analize fizico-chimice, bacteriologice:
– include puncte situate pe solurile aflate sub influenta haldelor de deseuri menajere.

Reteaua de monitorizare a radioactivitatii este realizata prin masuratori beta global si dozimetrice pe factorii de mediu in puncte prestabilite.
Reteaua a fost completata prin achizitionarea in cadrul proiectului PHARE RO 2003/005-551.04.11.01/LOT 1 „Procurarea de echipamente necesare in scopul crearii unui sistem adecvat de monitorizare si raportare a radioactivitatii mediului, anul acesta a unei statii care monitorizeaza in regim automat doza gamma absorbita.

Inventarierea emisiilor de poluanti se face conform metodologiilor recomandate de Agentia Europeana de Mediu (EEA) si de Conventia asupra poluarii transfrontiere pe distante lungi (EMEP) si este necesara pentru urmatoarele:
– ofera o baza de date solida pentru modelarea dispersiei poluantilor;
– serveste la predictia impactului asupra mediului a diferitelor activitati;
– ajuta la stabilirea planurilor de dezvoltare urbana si de mediu;
– serveste la proiectarea retelei de monitorizare a aerului; Br>- ajuta la elaborarea planurilor de management ale calitatii aerului.

Obiective majore

Implementarea cerintelor prin legislatia transpusa din directivele europene;
– imbunatatirea activitatii prin acreditarea laboratorului si diversificarea posibilitatilor de investigare prin noi dotari;
– eficientizarea retelei automate de monitorizare a calitatii aerului prin instalarea de analizoare care sa raspunda situatiilor relevante din zonele Bacau si Onesti;
– extinderea gamei de indicatori determinati in laborator;
– dezvoltarea laboratorului de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *