Morega si Cretan fac pledoarii impotriva eolienelor

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Morega si Cretan fac pledoarii impotriva eolienelor
Morega si Cretan fac pledoarii impotriva eolienelor

Dan Ilie Morega si Constantin Cretan au inceput sa trimita epistole catre mai-marii tarii in care cer ca subventiile pentru energia verde sa nu mai fie atat de mari si, totodata, sa fie reglementat mai bine modul in care acestea pot intra in sistem. Cei doi au inaintat mai multor ministri si lideri din Parlament o scrisoare in care au sustinut opinia managerului CEO, Laurentiu Ciurel, acesta afirmand, la randul sau, ca oprirea si pornirea grupurilor energetice in functie de cum bate vantul este extrem de costisitoare.

Morega si Cretan au inaintat documentul in calitate de lideri ai Institutului de Analiza si Investigatii Publice si Politice, respectiv Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, scrisoarea ajungand la presedintele Senatului, Crin Antonescu, la presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dar si la premierul Victor Ponta. Cei doi atentioneaza ca opririle si pornirile intempestive ale grupurilor energetice ale Complexului Oltenia din cauza intrarii in sistem a centralelor eoliene duc la o scadere cu 30-40% a productiei de energie, cauzand dezechilibre in sistemul national si costuri suplimentare. Potrivit acestora, repornirea unui singur bloc energetic costa 5-6 miliarde de lei, ceea ce afecteaza grav salariatii si familiile acestora. Morega si Cretan cer in documentul inaintat la Bucuresti sa fie dispuse „masuri urgente de schimbare a sistemului de subventie a energie verzi si stabilirea unei legislatii specifice privind accesul la sistemul energetic national”.

Ciurel: „Randamentul grupurilor scade”

Cei doi sustin afirmatiile facute saptamana trecuta de directorul CEO, Laurentiu Ciurel, care a precizat ca din cauza acestor intrari aleatorii in sistemul energetic a centralelor eoliene, grupurile de la termocentralele din Turceni si Rovinari au un randament scazut. „Sunt proiectate sa aiba un randament maxim daca furnizeaza constant puterea maxima instalata. In schimb, ele sunt pornite aleatoriu si, dimineata la 9.00 avem 240 de MW, la 12.00, 130 de MW si la 15.00 avem 170 de MW. Aceste fluctuatii fac sa scada randamentul de la 40%, cat este normal, chiar si la jumatate din aceasta valoare”, a mentionat directorul CEO.
La randul sau, acesta a precizat ca spera intr-o reglementare din partea celor din Guvern, pentru a limita accesul centralelor eoliene in sistemul energetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *