Mori de vant cu hidrogen

Turbinele eoliene din insula norvegiana Utsira functioneaza si cand nu bate vatul

Norvegienii folosesc un sistem ce transforma surplusul de energie eoliana in hidrogen. Apoi, cand nu bate vantul, motoarele pe hidrogen actioneaza eolinele.

Norvegienii au gasit un mod original de folosire a energiei produse in plus de turbinele eoliene. Pe mica insula Utsira, situata in sud-vestul tarii, energia vantului e transformata in hidrogen. Ideea le-a venit locuitorilor care adesea ramaneau fara curent electric din cauza ca vantul nu bate tot timpul anului in acea zona.

Pana se conectau la sistemul national, norvegienii erau nevoiti sa stea pe intuneric. Asa ca au gasit un mod de a porni eolienele chiar daca vantul nu adie deloc.

Tehnicianul Inge Linghammer a pus la punct un mecanism care sa le permita locuitorilor insulei sa fie independenti din punct de vedere energetic.

Linghammer spune ca atunci cand vantul nu batea turbinele erau oprite.
Energia vantului e stocata in dispozitive speciale si transformata in hidrogen, care e folosit apoi la pornirea turbinelor atunci cand vantul nu bate suficient de bine.

Energia e trecuta prin apa

Intr-o zi buna, cand intensitatea vantului e puternica, cele doua turbine ale insulei situate pe unul dintre dealurile cele mai inalte produc mult mai multa energie decat folosesc cei 210 oameni care traiesc aici.

Surplusul de energie e trecut prin apa. Cu ajutorul electrolizei, atomii de hidrogen sunt separati de atomii de oxigen care intra in componenta moleculelor de apa.

Hidrogenul astfel obtinut e stocat intr-un container atat de mare incat sa alimenteze 10 gospodarii, chiar daca vantul nu bate timp de doua zile.

Solutie pentru insulele izolate

„Utsira are destula energie eoliana astfel incat sa fie independenta din punct de vedere energetic, insa problema e in zilele in care vantul nu bate deloc”, spune Halgeir Oeya, unul dintre managerii proiectului StatoilHydro, prin care e produs hidrogenul.

El mai spune ca sistemul permite furnizarea energiei la aceeasi calitate ca in cazul in care vantul ar batea. „Combinarea energiei regenerabile cu hidrogenul poate fi o solutie pentru insulele izolate de pe coasta europeana si chiar din Australia, care pana acum erau dependente de combustibilul fosil”, arata Halgeir Oey. El mai spune ca nu exista intentii ca energia sa fie produsa la scara larga.

Avantajele hidrogenului

Norvegienii care sunt alimentati cu energia astfel produsa nu au nicio restrictie asupra folosirii curentului
Ei pot aprinde lumina cand vor, pot spala vasele oricand sau se pot uita la televizor, fara a tine cont de vant
Pentru ca arderea hidrogenului nu polueaza deloc atmosfera, norvegienii beneficiaza de aer curat

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *