Morile de vant, afacerea anului 2013 pe litoral

Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Morile de vant, afacerea anului 2013 pe litoral

Judetul Constanta va ocupa, si in acest an, primul loc in ceea ce priveste investitiile in energie regenerabila, cu un potential estimat de peste 10 miliarde de euro pentru urmatoarea perioada. Potrivit unui studiu bazat pe rapoartele Transelectrica, litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase in ceea ce priveste proiectele de energie verde, cu mentiunea ca majoritatea investitiilor si, implicit, a proiectelor in surse regenerabile, vizeaza sectorul eolian, respectiv malul marii.

In Constanta, Tulcea, Galati, Caras-Severin si Braila au fost atrase, pana in prezent, investitii de peste 2,5 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind alocati pentru proiecte eoliene. Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011-2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, exista deja contracte pentru 10.000 MW si s-au dat avize pentru alti 10.000 MW energie eoliana. Numai in 2012 Transelectrica a emis pentru energia furnizata de parcurile eoliene functionale din Romania 3.319.178 de certificate verzi. Cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa, dezvoltat de CEZ la Fantanele-Cogealac, a fost pus in functiune la sfarsitul anului trecut. Prima turbina de la Fantanele-Cogealac a fost pusa in functiune in iunie 2010, iar ultima, in noiembrie 2012. De la punerea in functiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 terawati de energie electrica. Fiecare turbina are o capacitate de 2,5 megawati si o inaltime de 100 de metri. Grupul CEZ a cumparat proiectul pentru construirea parcului Fantanele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC, in august 2008. Investitia totala a CEZ a ajuns la 1,1 miliarde de euro (aproximativ 27 de miliarde de coroane cehesti).

Totodata, sectorul eolian a fost si este cel mai bogat in investitii. Valoarea totala a proiectelor eoliene, care atinge pragul de patru miliarde de euro, ar putea fi devansat doar de programul nuclear, care la ultima evaluare avea un pret care porneste tot de la patru miliarde euro, program care, insa, este, in prezent, blocat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *