Mostenirea sovietica inrautateste impactul schimbarii climatice asupra estului Europei, potrivit BM

Neglijenta fata de problemele mediului, mostenita din timpul Uniunii Sovietice, face ca tarile din estul Europei si Asia Centrala sa fie mai vulnerabile decat se credea la schimbarea climatica, arata un raport al Bancii Mondiale dat publicitatii marti si citat de Reuters.
schimbari climatice
La doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, raportul arata ca regiunea se confrunta cu unele riscuri, inclusiv ca substantele poluante infiltrate in sol in timpul epocii comuniste sa iasa la suprafata, sau ca porturile, drumurile si locuintele construite prost sa nu reziste la fenomenele pe care le presupune schimbarea climatica.

„Impactul schimbarii climatice in regiunea Europei si Asiei Centrale va fi mai semnificativ decat se credea, din cauza unei mosteniri postsovietice persistente in domeniul gestionarii defectuoase a mediului si a starii proaste a mare parte din infrastructura regiunii”, se arata in raport.

„Managementul defectuos cronic este poate cel mai periculos element mostenit din trecut”, mai arata documentul, dat publicitatii in marja discutiilor internationale de la Bonn din 1-12 iunie pentru un nou tratat de combatere a incalzirii climatice, dupa expirarea Protocolului de la Kyoto.

De exemplu, scaderea preconizata a nivelului Marii Caspice, pe masura ce regiunea devine din ce in ce mai uscata, „inseamna ca populatia va intra in contact cu o serie de substante periculoase – pesticide, arsenic – in prezent captive in sedimentele din zonele de pe coasta”.

„Multe tari sunt deja afectate de inundatii iarna si de seceta vara, iar atat sud-estul Europei, cat si Centrul Asiei risca penurii severe de apa”, a spus Marianne Fay, responsabila de raportul BM pentru dezvoltare pe 2010.

Inundatiile care au afectat Romania in 2000, de exemplu, au facut ca apa cu cianuri de la o mina de aur sa ajunga in Tisa si Dunare, arata documentul. Pe de alta parte, in Polonia, circa cinci milioane de persoane traiesc in apartamente care au nevoie de renovare pentru a suporta schimbarile de temperatura si ploile. Mostenirea sovietica in cele doua tari si restul regiunii va mai dura inca 10-20 de ani, cat va fi necesar pentru a moderniza infrastructura, adauga documentul.

Raportul arata, pe de alta parte, ca tarile din fostul bloc estic, precum si Turcia, sunt afectate de cresteri rapide ale temperaturii, care a urcat cu 0,5 grade Celsius in sud pana la 1,6 grade in Siberia in ultimii 100 de ani.

Pana la jumatatea secolului, in regiune sunt asteptate cresteri ale temperaturii de 1,6 pana la 2,6 grade Celsius. In jurul anului 2050, tari ca Polonia si Ungaria vor avea acelasi numar de zile fierbinti, cu temperaturi peste 30 de grade, ca Spania sau Sicilia in prezent. „Contrar perceptiei populare, regiunea este semnificativ amenintata de schimbarea climatica”, arata raportul.

Multi au sugerat ca zone precum Siberia ar putea avea de castigat de pe urma incalzirii globale, care i-ar creste potentialul agricol. Premierul rus Vladimir Putin a glumit la un moment dat ca rusilor nu le-ar strica niste ierni mai putin geroase, pentru ca ar cheltui mai putin pe haine de blana.

„S-a spus in numeroase randuri ca un climat mai cald si precipitatii mai abundente in partea de nord-est a Europei si Asiei Centrale – Kazahstan, Rusia si Ucraina – vor deschide noi orizonturi pentru agricultura”, remarca raportul. Acesta arata insa ca metodele folosite in agricultura in aceste tari sunt ineficiente. „In timp ce productia mondiala de grau a crescut in medie cu 1,5%, in aceste trei tari productia a scazut sau a stagnat”, subliniaza raportul Bancii Mondiale.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *