Mulcirea solului, o solutie eco impotriva buruienilor

Mulcirea solului, o solutie eco impotriva buruienilor
Mulcirea solului, o solutie eco impotriva buruienilor

Mulcirea solului se refera la acoperirea solului din gradina cu materiale de origine vegetala sau minerala, pentru a impiedica aparitia buruienilor si evaporarea apei din sol. Mulciul favorizeaza conservarea apei in sol, pastrandu-l racoros vara si cald in timpul iernii. De aceea, se recomanda sa efectuati mulcirea dupa ce pamantul s-a incalzit. Pentru ca mulciul reduce temperatura solului, nu este indicat sa folositi aceasta metoda in locuri umede sau umbrite, pentru ca ar putea favoriza aparitia melcilor fara cochilie. Mulcirea de vara trebuie facuta la sfarsitul lunii aprilie – inceputul lunii mai.

Pentru mulcirea solului, materialele folosite cel mai des sunt frunzele, acele de brad, coaja de copac, compostul, resturile ramase dupa ce ati tuns iarba sau chiar zatul de cafea.

Frunzele sunt un material accesibil, care, prin descompunere, adauga nutrienti solului, imbogatindu-l in mod natural. Covorul de frunze protejeaza solul de frig, este un fapt deja confirmat in paduri. Folosindu-le in gradina, aplicati aceeasi metoda ecologica, pentru a va pregati solul pentru anul urmator. Coaja de copac trebuie folosita sub forma de aschii. Pentru ca se descompune mai greu, este recomandabil sa o folositi doar in gradinile de flori, nu si in cele de legume, unde veti sapa mai des si este posibil sa va incurce. Acele de brad permit apei sa patrunda usor in sol si au un ritm lent de descompunere. Vor creste putin aciditatea solului, insa nu semnificativ. Mulciul organic este, in general, mai acid, in functie de continut. Pentru a favoriza dezvoltarea plantelor care prefera soluri neutre sau alcaline, puneti lamaie verde in mulciul folosit pentru respectivele plante.

Resturile ramase dupa ce taiati iarba pot fi folosite, si ele, la mulcirea solului. Pentru a obtine mulci ecologic, resturile trebuie sa provina de la un gazon care nu a fost tratat chimic. Compostul organic poate fi, de asemenea, folosit cu succes, pentru a ingrasa terenul si a preveni aparitia buruienilor. Un alt material organic folosit pentru mulcirea solului este zatul de cafea, pe care trebuie sa-l umeziti, inainte de a-l folosi. Pentru ca pastreaza umiditatea foarte bine, nu folositi un strat mai gros de 1 cm, sau se va instala mucegaiul in zat. Puteti folosi cafeaua ca strat de baza, aplicat direct pe sol si adauga un material diferit intr-un strat suplimentar, mai uscat, deasupra.

Indiferent ce materiale folositi pentru mulcirea solului, acestea trebuie, intotdeauna, maruntite inainte de aplicare. Se vor descompune mai usor si vor patrunde mai repede in sol. De asemenea, este foarte important sa va asigurati ca nu exista seminte germinabile in materiale si ca acestea nu au boli sau daunatori. Plantele trebuie sa respire, deci nu le acoperiti cu mulci, sau le veti sufoca. Trebuie sa existe un spatiu de aproximativ 3 cm in jurul radacinii, care sa nu fie acoperit. In cazul pomilor, spatiul pana la stratul de mulci trebuie sa fie de 15-30 cm, sau partea acoperita va incepe sa putrezeasca. Exista si riscul aparitiei rozatoarelor. Pentru a va asigura ca nu veti avea probleme cu buruienile, stratul de mulci trebuie sa aiba o grosime de 10 – 15 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *