Muncesc printre scorpioni si vipere

In general, o constructie de dimensiunile unei hidrocentrale se realizeaza cu utilaje. In locurile greu accesibile insa, acolo unde masinile nu pot ajunge, sunt chemati constructorii alpinisti. Ei trebuie sa stie in primul rand sa se catere, dar trebuie sa fie si suficient de puternici pentru a sustine greutati de 20-30 de kilograme, suspendati pe franghie. Nicolae Kurti are 38 de ani si face parte dintr-o astfel de echipa, care lucreaza acum la hidrocentrala de la Herculane. „Nu prapastia este problema aici, cel mai tare ne temem de vipere si de scorpioni”, spune el.alpinisti utilitari

Nicolae a fost constructor la filiala din Satu Mare a unei firme germane. Anul trecut a fost trimis in somaj. In aceasta primavara Hidrtlectrica a alocat bani pentru reinceperea lucrarilor la obiectivele lasate balta cu ani in urma, unele chiar de pe vremea lui Ceausescu. Deci au aparut locuri de munca pentru constructori. Kurti a reusit sa se angajeze la societatea Samracing, care a recrutat oameni de diferite meserii, exclusiv dintre someri, pentru o munca mai speciala la obiectivele Hidrtlectrica. Primul lor punct de lucru: hidrocentrala de la Herculane.

Echipa lui Nicolae Kurti, formata din sapte oameni, e „speciala” pentru ca lucreaza acolo unde nu pot ajunge utilajele, adica pe versantii abrupti ai muntilor. Concret, trebuie sa amenajeze locul pe unde va trece o conducta cu diametrul de trei metri, prin care apa dintr-o acumulare artificiala situata la peste 12 kilometri distanta va fi adusa si pravalita peste turbinele din hidrocentrala Herculane.

S-au calificat ca alpinisti utilitari la locul de munca

Pentru a realiza traseul conductei, trebuie sa sape, cu tampela (un fel de picamar mai mare), cu ranga si cu tarnacopul in stanca de granit. De multe ori, trebuie sa faca acest lucru suspendati de franghia de alpinist pe un perete vertical. Tampela cantareste 25 de kilograme. Oricine isi poate inchipui ce inseamna sa lucrezi cu ea suspendat deasupra prapastiei!

Doar doi oameni din echipa executa aceasta activitate. Specializarea pe alpinism utilitar au facut- o la locul de munca, chiar pe acesti versanti ai Muntilor Cernei. Dupa ce disloca roca, o pravalesc in vale, de unde este incarcata in camioane si dusa unde e nevoie de piatra. „Nu ne temem de inaltime sau de animale, ca pe aceste prapastii nu vin fiarele. Cel mai tare ne e frica de vipere si de scorpioni, pot fi ascunsi sub frunze si nu-i vezi”, spune Nicolae Kurti.

Sursa: Libertatea
Zona Herculane este influentata de un curent de aer cald, mediteranean, venit dinspre sud-est. Clima mai blanda este perfecta pentru vipera cu corn, cea mai veninoasa reptila din Romania, si pentru scorpioni. „Se spune ca scorpionul de la noi nu e veninos… Ba este, pe mine m-a intepat unul si mi s-a umflat piciorul. O saptamana nu am fost bun de nimic”, a adaugat Nicolae.

Muscatura lor e mortala

Vipera cu corn e cel mai periculos sarpe din Romania. Muscatura ei e mortala pentru om, daca cel atacat nu se trateaza imediat cu antiviperin.

La noi exista o singura specie de scorpion. Are circa un cm lungime si este de culoare bruna. Intepatura sa e la fel de toxica si de dureroasa ca a unei viespi comune.

In Romania functioneaza 276 de hidrocentrale. Alte 16 sunt in constructie

Cele 276 de hidrocentrale din tara noastra produc 27% din necesarul de energie electrica al Romaniei. In acest moment e amenajat doar 53,83 la suta din potentialul tehnic al raurilor interioare. Majoritatea hidrocentralelor sunt concentrate pe raurile Olt, Arges, Bistrita, Siret, Raul Mare (afluent al Muresului din Hateg), Sebes si Somes. Mihai David, directorul general la Hidrtlectrica, ne-a spus ca inca 30 de hidrocentrale sunt in faza de proiectare, din care 15 sunt deja in lucru .

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *