Muntele(-i) Mic, interesul mare!

    Mai toate proiectele privind investitii in zonele turistice din Caras-Severin sunt sortite esecului. Interesele marunte le blocheaza

    Stam si ne miram, de la omul de rand la cel pus in fruntea obstii, cum de Caras-Severinul nu prospera de pe urma turismului, relieful judetului fiind mai mult decat generos pentru practicarea unei asemenea activitati. Incercam o explicatie, printr-un exemplu de cum (nu) se poate derula o afacere in turism, pe Muntele Mic. Interesul pecuniar de moment al administratiei comunei Turnu Ruieni se opune unui proiect de dezvoltare turistica pe termen lung a zonei. Mai exact, in loc de statiune turistica moderna, la standarde europene, se marseaza pe construirea de centrale eoliene.

    CARAS-SEVERIN, TIMIS, ARAD. Inchipuiti-va ca sunteti schior si ar trebui sa mergeti intr-un loc unde partia se afla langa o „padure” de centrale eoliene! Sau, pur si simplu, un turist amator de munte. Si oriunde ar intoarce privirea ar vedea aceste turnuri inalte, vajaitul palelor ce se rotesc asurzindu-l. Cu siguranta nu s-ar mai duce, pentru ca, in situatia descrisa, ideea de schi, atmosfera de munte, senzatia de recreere, toate sunt compromise. Locul respectiv l-ar scoate din memorie, turist nu ar mai exista. Acest lucru se pregateste Muntelui Mic, masiv despre care toate autoritatile locale si judetene afirma ca este o alternativa de dezvoltare durabila a intregii zone. Numai ca fiecare intelege altceva, dupa cum se va vedea in continuare. Graba de a instala centrale eoliene pe Muntele Mic, in ciuda celor care cred ca turismul si natura curata ar aduce mai multi bani, si pentru mai multa vreme, are o cauza precisa. Trebuie lucrat acum, pentru ca 55.000 de hectare din Muntele Mic si Tarcu sunt pe cale de a deveni Parc National, iar apoi totul ar fi extrem de complicat daca nu chiar imposibil. Cel putin teoretic.
    Academia Romana a emis la 16 august a.c. avizul nr. 2342, prin care da unda verde instituirii regimului de arie protejata asupra unui vast perimetru din teritoriul pomenit mai sus. Avizul a fost elaborat in urma documentatiei intocmite de Asociatia „Altitudine” din Arad, un colectiv care reuneste amatori de natura curata si drumetie in aer liber. Organizatia respectiva este promotoarea unui proiect mai amplu, ce are ca scop final declararea zonei Muntii Tarcu – Muntele Mic drept Parc National. Cu toate consecintele de rigoare in ceea ce priveste regimul investitiilor si a managementului parcului. Printr-o scrisoare expediata asociatiei de catre Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din Academia Romana, celor de la „Altitudine” li se spune sa intocmeasca planul de management al zonei „care sa tina cont de actuala si viitoarea baza turistica din regiune”. Este punctul in care interesele amatorilor de drumetie se intalnesc cu cele ale lui Romeo Dunca din Timisoara, proprietarul firmei Dunca Expeditii si Dunca Imobiliare, cunoscut sportiv si amator de natura. Dunca a executat deja un proiect de statiune de schi, conform cu toate normele europene de mediu si al carui punct esential il constituia tocmai pastrarea intacta a Muntelui Mic, ca element de atractie turistica. Dansul ne-a declarat: „Nu este vorba de ambitii in afaceri. Daca ma interesau banii, imi vedeam de treburile mele din Timisoara. Proiectul s-ar fi facut cu bani europeni, in total vreo 80 de milioane de euro, primiti moca, dar asa, se vor pierde!” Interesele proprietarilor de pensiuni converg si ele in acelasi sens: nedistrugerea zonei. Doru Domuta, patronul pensiunii Vila Dor: „Inteleg ca vor fi vreo 70 de centrale eoliene. Stiti ce inseamna asta? 70 de fundatii de beton aduse cu betoniera de jos. Inseamna 70 de drumuri de acces intre centrale, ele fiind amplasate cam una la doua hectare, 70 de santuri pentru cabluri. Or, toate conduc la distrugerea golului alpin. Va fi un paienjenis de santuri si drumuri pe Muntele Mic. E greu sa te lupti cu centralele eoliene, inseamna energie ecologica, dar nu poate fi argument faptul ca sunt inestetice in zona! Noi vrem doar sa fie puse in alta parte, sa ramana natura asa cum este!”
    Oricat am incerca sa disociem proiectul statiunii de schi de pe Muntele Mic de chestiunea eoliana, acestea sunt in stransa legatura si nu pot fi separate. Cele doua reprezinta, de fapt, alternativele pe care le are zona: un motor economic pentru toate localitatile din jurul Muntelui Mic sau un contract de asociere favorabil doar pentru comuna Turnu Ruieni. Cat de avantajos este vom vedea mai departe. Petru Harambasa, primarul comunei Turnu Ruieni, pe teritoriul careia se afla viitoarea amplasare a centralelor, este unul din oponentii declarati ai lui Dunca. Edilul si consilierii au optat pentru centrale, ei sunt pentru acest proiect. Cu ce pret si cat castiga comunitatea? Atentie la declaratia lui Harambasa: „Vom stabili procentul contractului de participare in asociatiune la momentul punerii in functiune a centralelor eoliene!”
    De ce se opun primarul si consilierii celeilalte variante de dezvoltare pe Muntele Mic, cea propusa de Dunca? Chestiunea este simpla si rezulta din declaratia primarului: „Pai sunt parcele date in concesiune, noi primim bani pe acestea, luam impozite pe cladiri…” Ce nu spune Harambasa este ca respectivele concesiuni au fost cedate pe mii de euro, pentru construirea de case de vacanta. Cine a facut asta? Chiar consilierii de la Turnu Ruieni. Explicabila opozitia Consiliului Local si a primarului, chiar daca primaria primeste 70 de euro pentru o parcela. Asupra subiectului vom reveni intr-unul din numerele viitoare.
    Ca sa avem o idee despre volumul investitiei, l-am chestionat pe Dinu Buliga din Caransebes, care este unul investitori: „Ma va costa vreo 50 de milioane de euro, bani pe care sper sa-i scot in 10 ani. Dar, ar fi bine sa nu dati in ziar pana nu aveti toate datele, sa nu scrieti ceva anapoda!” La Agentia de Protectie a Mediului erau depuse, la data documentarii acestui text, doua solicitari de obtinere a avizului de mediu. SC Wind Energy SRL din Caransebes si SC Energoproiect SRL din Cluj Napoca. Cele doua societati solicita acordul APM pentru amplasare de centrale eoliene pe Muntele Mic. Ilie Chincea, directorul agentiei, ne-a informat ca a cerut firmelor sa prezinte un studiu de impact asupra mediului, apoi va urma o alta procedura tehnica. Despre studiul de impact se stie de acum ce va contine, deoarece el va fi realizat pe cheltuiala societatilor care au solicitat avizul. Cine plateste comanda muzica, spune un proverb.

    Sursa: 24 de ore – Resita

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *