Munti inalti de 2.700 metri sub calota glaciara

munţi înalţi de 2.700 metri
munti inalti de 2.700 metri
Munti inalti de 2.700 metri

Descoperire uimitoare in Antarctica. O echipa de cercetatori veniti din mai multe colturi ale lumii, coordonata de profesorul Timothy Creyts, geofizician la Universitatea Columbia, a obtinut noi date si imagini cu Muntii Gamburtseve, aflati la 4 km adancime sub calota glaciara din Antarctica.

Cercetatorii au folosit doua aeronave speciale, echipate cu radar care poate penetra stratul de gheata si cu mangetometre, pentru a observa relieful ciudat de sub Antarctica.

Aici sunt munti inalti de 2.700 metri, care s-ar inalta si mai mult daca nu ar fi presati de greutatea uriasa a calotei glaciare. Tot aici este o intreaga retea subterana de lacuri si rauri.

Totul este ciudat in zona muntilor Gamburtseve. Desi au o peste 500 de milioane de ani vechime, acesti munti par tineri, nefiind atinsi de trecerea anilor, fiind perfect conservati de gheata care ii acopera.

Apa care se topeste curge pe versantii acestor acesti munti, dar nu in jos, ci in sus. Calota glaciara apasa pe apa din lacurile formate in vaile muntilor subterani. Astfel, presiunea impinge apa topita si gheata in sus, impotriva gravitatiei. Ajunsa pe varful muntilor, unde este mai rece, apa ingheata din nou, protejand astfel de eroziune varfurile acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *