Muntii decapitati

Administratia Bush a exploatat fara mila carbunele din Muntii Appalachi, lasandu-i fara varf

Industria miniera a distrus munti vechi de milioane de ani. Ecologistii americani spun ca asista la una dintre cele mai mari crime la adresa mediului.

Muntii Appalachi din America trec printr-o adevarata tragedie. Exploatarile miniere, in special cele amplasate in statul Kentucky, precum si defrisarile au schimbat, pur si simplu, geografia acestei zone, se arata intr-un material publicat in cotidianul britanic „The Independent”.

Varfurile Appalachilor nu mai exista, in locul lor putand fi observate adevarate cratere, sapate de utilajele folosite la extragerea carbunelui. Muntii sunt mai vechi decat Himalaya, iar flora si fauna lor nu rivalizeaza decat cu cele din bazinul Amazonului. Dar padurile luxuriante sunt deja devastate, iar in spatele copacilor care au mai ramas in picioare se ascunde un adevarat masacru ecologic.

Terenurile defrisate nu au mai fost reimpadurite, iar peisajul care se arata privirii este dezolant. Pe stancile plesuve nu mai creste nici iarba, iar arborii seculari se usuca. Pamantul de culoare gri este impanzit de lacuri imense, innegrite de praful de carbune. Vegetatia se stinge, iar semintele plantelor nu mai au conditiile necesare ca sa incolteasca.

Arbori si afine, sub buldozere

Tot acest dezastru a fost provocat de apetitul Americii pentru carbunele ieftin.Appalachii au fost socotiti multa vreme un izvor nesecat din care carbunele putea fi extras cu costuri minime. Mai ales de catre administratia Bush, care a reusit, astfel, sa le ofere americanilor energie la preturi foarte mici si sa reduca considerabil importul de petrol.

Dezastrul din Appalachi poate fi vazut cel mai bine de la inaltime. Urcand insa muntele, distrugerile savarsite de catre diverse companii miniere sau forestiere, in mai multe etape, depasesc orice inchipuire. Muntii care numara milioane de ani vechime au fost vaduviti de peste 500 de specii de copaci peste care s-a trecut cu buldozerul, si pe colinele lor se vad inca urmele explozibililor folositi de catre industriasi.

Statul Kentuky a furnizat Americii cel mai mult carbune in ultimii o suta de ani. Dar pretul pe care natura il plateste este imens. Muntii si-au pierdut varfurile, padurile, livezile de meri salbatici si poienile pline de afine.

In plus, locuitorii acestui stat au ramas saraci, desi au oferit energie aproape pe gratis intregii Americi. Sanatatea lor este afectata de poluarea inimaginabila care a cuprins, de prea multa vreme, aceasta zona aproape unica in lume.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *