Muntii lumii ascund plante anti-cancer. Protejati-i!

Muntii sunt o priveliste obisnuita pe aceasta planeta, fiind denumiti si ‘biomul de pe inaltimi.’
Ei alcatuiesc o cincime din peisajul lumii, si gazduiesc cel putin o zecime din populatia lumii. Mai mult decat atat, 2 miliarde de oameni depind de ecosistemele muntilor de unde iau cea mai mare parte a alimentelor lor, hidroenergia, lemnul si mineralele. Circa 80% din apa dulce a planetei provine din munti.
Din moment ce aproximativ jumatate din populatia lumii se bazeaza pe apa dulce de la munte, si cum in aceasta perioada a cresterii penuriei de apa, este din ce in ce mai important sa protejam biomul montan.
Toate ecosistemele montane au in comun o caracteristica majora: modificari rapide in altitudine, clima, sol si vegetatie la distante foarte mici.
Lacul Beaver
Ecosistemele montane gazduiesc o mare varietate de biodiversitate, si sunt, de asemenea, casa multor minoritati etnice de pe glob.

Aceste culturi sunt uneori „protejate” ca urmare a mediului competitiv in producerea mijoacelor de trai, dar altele nu. Tot mai mult acesti oameni indigeni sunt dati afara din casele lor, ca urmare a cresterii populatiei si a dezvoltarii comerciale, forestiere si miniere.

Un exemplu de varietati de organisme montane pot fi vazute pe raza California Sierra Nevada gama (casa rezervatiei Yosemite, care poate fi vazuta mai sus, la stanga). S-a estimat ca numai pe aceasta raza gazduieste intre 10000 si 15000 de specii diverse de plante si animale!

Aceasta se datoreaza in principal tot modificarilor de altitudine, care produc centuri, sau zone, de diferite climate, soluri, si habitate cu plante.

Precipitatiile variaza foarte mult in intregului biom al lumii montane, variind de la foarte umed la foarte uscat.

Cu toate acestea, in toate biomurile intervin rapid modificari climatice.
De exemplu, in doar cateva minute o furtuna cu trasnete poate survola pe cand cerul e perfect clar si, in doar cateva ore temperaturile pot scadea de la temperaturi extrem de calde la temperaturi foarte coborate adica la inghet.

Muntii de pe glob gazduiesc cateva mii de grupuri etnice diferite.
Oameni de munte, compusi in principal in indigeni, minoritati etnice si refugiati, au fost capabili sa faca fata acestui mediu aspru al ecosistemului montan. Ei locuiesc ca nomazi, vanatori, horticultori, comercianti, mici fermieri, padurari(taietori de lemne), si mineri, etc

Majoritatea oamenilor de la munte impartasesc un singur atribut – saracia. Cu toate acestea, ceea ce le lipseste din punct de vedere material le prisoseste in viata comunitatii. Ei au fost in masura sa traiasca cu ajutorul tinuturilor fara a cauza distrugeri pe scara larga si fara defrisari.
Speciile de plante si de animale au fost protejate de catre aceste persoane. De exemplu, in Garhwal Himalaya din India, femeile localnice au identificat recent cu succes peste 145 de specii de plante care au fost distruse din cauza merciale, forestiere si miniere (mine de calcar); Silvicultorii nationali puteau lista doar 25! Din pacate, aceste culturi au fost supuse discriminarii si altor incalcari ale drepturilor omului.

Acesti oameni au fost denumiti degradant prin cuvinte cum ar fi „hillbillies” (Statele Unite), „oberwalder” (Austria), „kohestani” (Afganistan), si „bhotias” (India).
Avem nevoie nu doar sa invatam cum sa pastram diversitatea biologica a muntilor, ci de asemenea, sa pastram si diversitatea culturala.
Himalayan yew
Himalayan Yew (Taxus wallachiana), un conifer cu ritm incet de dezvoltare, se afla in prezent pe lista Fundatiei World Wildlife intre primele 10 animale pe cale de disparitie. Aceasta planta poate fi gasit pe tot parcursul urmatoarelor tari Bhutan, Afganistan, India, Nepal, Birmania, si poate si in China.

Taxol, care promite a fi un medicament care poate ajuta la vindecarea cancerului, este prezent in ambele soiuri: cel din Pacific si cel din Himalaya. Descoperit in cel mare din lume lant montan, Himalayan Yew este extrem de rar din cauza masivelor defrisari si recoltari pentru extractia de Taxol, fara de replantare. Din 10 de kilograme de frunze, scoarta de copac, ace din aceasta planta se poate produce doar un gram de de medicament!
Trebuie sa impunem controlul asupra acestei plante pentru a ne asigura ca este replantata si ca rezervele noastre raman durabile, altfel o resursa valoroasa si un posibil remediu pentru cancer se pot pierde! Sunt putine remedii anti-cancer cunoscute si acesta e unul dintre ele : planta miraculoasa care a fost inventata de Creatorul planetei noastre.
Caprine
Industriile comerciale, in special cele minele mari si proiectele hidroelectrice, cauzeaza daune grave in munti. Acest lucru se intampla deoarece multe companii sunt ignorante de fragilitatea ecosistemelor si drepturile de comunitatilor locale.

Organizatia U.N. pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a descoperit ca, in ultimul deceniu, padurile tropicale si cele montane au avut ambele cea mai rapida rata anuala de crestere a populatiei si a defrisarilor.

Trebuie sa gasim cumva o cale de a face un compromis intre pastrarea diversitatii culturale si biologice in munti, si sa le folosim ca o resursa valoroasa. La urma urmei, daca munti sunt exploatati pana cand seaca, nu vor mai exista resurse pentru generatiile viitoare.

In prezent, doar 8% din toti muntii sunt protejati intr-o anumita forma. Daca muntii cei mai inalti ai lumii noastre sunt in masura sa-i inspire pe cei mai cunoscuti alpinisti sa realizeze cele mai grozave ‘fapte vitejesti’, nici noi n-ar trebui sa ne lasam mai prejos si sa ne dovedim angajament pentru conservarea ecosistemelor si fragilelor culturi pe cale de disparitie si care sunt in interiorul lor.
Capra montana pe autostrada
In Parcul National Glacier, in apropierea Trecatorii Logan, acolo sunt multe caprine ai muntilor Rocky Mountain care nu-si au caminul in ecosistemul lor natural, ci trandavesc in preajma locurilor de parcare. Se bucura sa linga antigelul autoturismelor, pentru ca le place de sarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *