Muntii Rodnei, in atentia cercetatorilor germani

Muntii Rodnei, in atentia cercetatorilor germani

O echipa de cercetatori germani, din Frankfurt, va stabili, prin metode stiintifice moderne, evolutia vegetatiei de pe fundul lacurilor glaciare din Muntii Rodnei, din ultimii 10.000 de ani, specialistii urmand sa soseasca in Bistrita-Nasaud pana la jumatatea lunii mai.
Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca o echipa de cercetatori din Frankfurt va determina evolutia vegetatiei de pe fundul lacurilor din ultimii 10.000 de ani cu ajutorul polenului.

„Sunt metode stiintifice moderne care se folosesc in aceasta perioada. Din informatiile care ne-au parvenit, cercetatorii vor sosi la noi pana in 15 mai. Speram ca se va mai topi zapada din preajma lacurilor glaciare. Acum e strat de doi metri in apropierea lor, iar sus ninge”, a spus Iusan.
El a explicat ca si organizatia pe care o conduce lucreaza la cartarea lacurilor glaciare din Muntii Rodnei.
„Din cele peste 70 de lacuri cate erau in anii „70, in prezent au ramas doar 40. O parte din acele lacuri glaciare au disparut, s-au transformat in mlastini. Pe cele care au ramas le studiem cu multa atentie, fiindca vrem sa avem informatii despre suprafata pe care se intind, adancimea lor, temperatura apei si chiar compozitia ei”, a afirmat Iusan.
Cartarea lacurilor glaciare din Muntii Rodnei se face de catre Asociatia Eco Rodna in colaborare cu elevi de la scoli care se afla pe raza Parcului National Muntii Rodnei.
„Gratie unor proiecte cu finantari europene, am reusit sa ne procuram aparatura foarte moderna cu care sa facem toate aceste masuratori. Ulterior vom publica un catalog cu toate aceste informatii despre lacurile glaciare din parc”, a adaugat Claudiu Iusan.
Din intreg lantul carpatic oriental, Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari si prezinta numeroase circuri glaciare.
In masivul Rodnei sunt o serie de lacuri glaciare pitoresti, precum Lala Mare, Lala Mica, Buhaescu, Iezeru Pietrosului sau Bila. Lacurile se alimenteaza din izvoarele de la baza grohotisurilor si au apa limpede, buna de baut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *