Murele, „medicamentul” gustos la indemana oricui

Murele, „medicamentul” gustos la îndemâna oricui
Murele, „medicamentul” gustos la indemana oricui
Murele, „medicamentul” gustos la indemana oricui

Odata ce trecem de jumatatea verii si pana la finele primei luni de toamna, prin paduri, lunci de rau sau la margini de fanete isi fac aparitia unele dintre cele mai delicioase fructe de padure. Negre-lucioase cu nuante de rosu si albastrui si cu o aroma discreta, murele ne imbie sa le incercam gustul dulce-acrisor. Sub aspectul atractiv ele ascund insa o multime de beneficii pentru sanatate, care merg de la imbunatatirea aspectului pielii pana la prevenirea cancerului.

Puternic efect antioxidant

Murele inmagazineaza o cantitate mare de vitamine, minerale si acizi organici, necesari pentru buna functionare a organismului. Sunt foarte bogate in vitamina C si bioflavonoide, substante cu un puternic efect antioxidant, spun specialistii citati de huffingtonpost.ca. De fapt, murele se numara printre fructele care contin cea mai mare cantitate de antioxidanti, ce ajuta la prevenirea mai multor tipuri de cancer, curatand organismul de substante nocive. Specialistii subliniaza insa ca pentru a putea beneficia de aceste proprietati ale fructelor este necesar ca ele sa fie consumate in stare proaspata. Si cele congelate isi pastreaza proprietatile, insa intr-o masura mai mica.

Efecte benefice asupra aparatului digestiv

Fructele de mur au o valoare nutritiva ridicata, continand o cantitate mare de fibre. In schimb, au un continut foarte redus de sodiu, iar un pahar de mici dimensiuni are doar 62 de calorii. Fibrele ajuta la o digestie buna, previn constipatia si arsurile gastrice si protejeaza impotriva cancerului cu localizare digestiva, inclusiv a cancerului de colon. Efecte benefice asupra aparatului digestiv are si taninul, un acid continut de asemenea de mure, care reduce inflamatia intestinala, atenueaza durerile cauzate de hemoroizi si calmeaza efectele diareei.

Combat efectele imbatranirii si mai multe tipuri de cancer

Printre substantele benefice continute de mure se numara si polifenolii, care combat efectele imbatranirii. Printre altele, acestia ajuta la rejuvenarea pielii, oferind un aspect tineresc celor care consuma mure cu regularitate, dar si la mentinerea creierului in stare alerta. In plus, polifenolii protejeaza impotriva cancerelor induse prin iradiere, dar si a celor cu determinare hormonala. In ceea ce priveste acest ultim tip de cancer, murele lupta cu mai multe arme. Potrivit formula-as.ro, anumite substante din compozitia murelor se fixeaza pe receptorii hormonilor estrogeni din organism, prevenind astfel proliferarea si recidiva cancerului de san sau de col uterin. Unele studii arata ca anumiti compusi naturali ai acidului salicilic, prezenti in fructele de mur, sunt toxici pentru celulele canceroase din tesutul mamar.

Vitamina K din mure ajuta la relaxarea musculara, fructele fiind folosite de unele femei pentru a ameliora durerile nasterii. Consumat regulat, sucul de mure poate ajuta la reglarea ciclului menstrual si la mentinerea unui sistem circulator sanatos, prevenind aparitia cheagurilor de sange.

Pe langa fructele de mur, se pot consuma frunzele si coaja arbustului, sub forma de ceai. Acestea pot fi folosite la ameliorarea inflamatiilor usoare ale gingiilor si, uneori, a durerilor in gat. Pentru un ceai cu o aroma mai puternica, puteti folosi si cateva mure uscate si maruntite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *