Musetelul, planta decorativa si medicinala

Musetelul, planta decorativa si medicinala

Musetelul, planta decorativa si medicinala

Musetelul creste aproape oriunde in flora spontana. Dar mai mult decat atat, musetelul poate sa fie una din florile decorative in gradina ta. Cu foarte putin efort poti inflorii gazonul sau iarba din curte cu flori de musetel. Marile avantaje sunt ca musetelul este extrem de rezistent, spornic, se perpetueaza singur, are o aroma placuta si il poti aduna, de placere pentru a-ti face rezerve, din cultura proprie, pentru cate o ceasca cu ceai de musetel.

Din propria mea experienta pot sa-ti spun ca aroma unei cesti de ceai facuta din florile de musetel culese cu mana ta, uscate cu rabdare in casa, sau in pod in loc intunecos, nu are nimic in comun cu aroma ceaiului de musetel din plicuri. Aroma ceaiului de musetel este o poezie si daca nu ma crezi, incearca!

Revenind la detalii practice iata ce trebuie sa stii despre musetelul din gradina, ca planta decorativa.

musetelul (1)Musetelul, numit romanita, matricea sau moruna, este una dintre cele mai vechi si folosite plante medicinale. Se spune ca l-au descoperit egiptenii si ca nici una din calitatile lui nu s-au pierdut in timp, ba chiar din contra, este mai bun si mai util pentru sananatea omului modern mai mult ca niciodata. Florile de musetel – Flores Chamomille, pe numele lor oficial – contin ulei volatil, de culoare albastra, care datorita unui principiu numit azulen si a unui glicozid de natura flavonica (apigenina) au proprietati antispasmodice, anestetice, dezinfectante si antiinflamatorii. Musetelul este iubit de albine, este spornic, extrem de decorativ, este capabil sa sustina dezvoltarea gazonului, poate fi cultivat in tufe in ghiveci. Depinde ce vrei si depinde de potentialul pe care il are gradina ta.

Factorii de mediu influenteaza si continutul in principii active. In climat continental, in zonele de munte si deal, in zonele mai reci continutul in ulei volatil si cel in azulene este mai redus.


Musetelul iubeste soarele si caldura asa ca este ideal sa-l semeni in zonele de camp deschis si sa-l lasi sa se bucure de razele soarelui. temeperatura ideala este in jur de 28 de grade Celsius, dar suporta foarte bine si zilele toride si, desi nu iubeste apa baltita, trece cu bine peste reprizele de ploaie de vara

Radacina musetelului este pivotanta, fusiforma, cu putine ramificatii repartizate in stratul superficial al solului. Tulpina este erecta, rotunda glabra sau fin pubescenta si foarte ramificata, inalta de 30-50 cm la populatiile locale si 50-75 cm la soiurile ameliorate poliploide.

Daca culegi florile foloseste un obiect taietor pentru a nu misca radacina, astfel incat musetelul sa ramana in viata si sa produca flori mai departe.

musetelul (5)Cum poti planta musetel? Cel mai bine este sa-l amesteci cu semintele de gazon, sau sa imprastii semintele in zonele cu iarba, la inceputul lui mai. Stropeste pamantul usor si grebeaza-l astfel ca semintele sa intre usor in pamant. Mai departe musetelul se dezvolta singur, ceea ce ai de facut este sa-l elimini din locurile in care nu-l vrei.

Musetelul infloreste din luna mai pana in iulie. Daca culegi florile, fa asta din loc in loc, pentru ca unele dintre flori sa faca fruct. Fructul este o achena mica putin arcuita, de culoare argintie, lunga de 1-2 mm. O planta poate sa produca aproximativ 45.000 fructe si, practic un numar infinit de seminte.13 Mai 2014 - Sursa: Casa si GradinaArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016