Namolul sapropelic din lacul Amara, vindut la metru cub

N?molul sapropelic din lacul Amara, vîndut la metru cub
Namolul sapropelic din lacul Amara, vindut la metru cub
Namolul sapropelic din lacul Amara, vindut la metru cub

Namolul sapropelic din lacul Amara s-a transformat in sursa de venit. De 3 ani, Apele Romane Ialomita factureaza namol la metru cub. Cele mai multe solicitari, spun reprezentantii autoritatilor abilitate, vin din partea administratorilor bazelor de tratament din statiunea Baile Felix. Un metru cub de namol de Amara costa 900 de lei.

Venituri din resurse naturale Lacul Amara se afla in domeniul public al statului si in administrarea Sistemului de Gospodarire al Apelor Ialomita. De 3 ani, autoritatea in grija careia se afla a inceput sa exploateze cea mai importanta resursa naturala din apa: namolul sapropelic. Folosit in numeroase terapii medicinale, namolul de la Amara este si o importanta sursa de venit. Apele Romane Ialomita comercializeaza aceasta resursa naturala la pretul de 900 de lei pe metru cub.

Abonati la namolul sapropelic din lacul Amara sint administratorii bazelor de tratament din statiunea Baile Felix, judetul Bihor. O data la doua luni, acestia cumpara namolul extras de autoritatile ialomitene din Amara. «Avem incheiat un contract cu Baile Felix. Sint cei mai fideli clienti ai nostri. Ne solicita periodic cite 2-3 metri cubi de namol. Il folosesc pentru tratamente medicale…» ne explica Adrian Diaconescu, seful Sistemului de Gospodarire al Apelor Ialomita. Namolul sapropelic se vinde insa cel mai bine pe piata locala. Administratorii bazelor de tratament din Amara, la rindul lor clienti abonati la namolul din lac, cumpara, mai ales pe timpul verii, intre 20 si 30 de metri cub de namol. Modul in care se valorifica aceasta resursa naturala este unul extrem de sofisticat. Periodic, reprezentantii Sistemului de Gospodarire al Apelor Ialomita recolteaza probe de namol pe care il duc la analize in laboratoare de specialitate ale Agentiei Nationale de Resurse Minerale si Institutului National de Balneoclimatologie. Mai mult, zonele din care este extras sint atent selectate, pentru ca produsul sa se poata regenera. Parametrii specialistilor arata ca namolul sapropelic se regenereaza la fiecare 4 ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *