Namolul toxic care vine din Ungaria contine tone de arsenic si mercur

Specialistii Organizatiei Greenpeace au trimis probele chimice ale mostrelor de namol rosu in Austria si sustin ca rezultatele arata o concentratie de arsenic de doua ori mai mare decat nivelul normal. Autoritatile din Romania sunt in alerta ca urmare a amenintarii produse de viitura cu substante toxice.

Valorile de arsenic si mercur din namolul toxic din Ungaria sunt surprinzator de mari. Analiza facuta de Agentiei de Protectia Mediului din Austria indica o cantitate de arsenic de 110 mg/kg, de mercur de 1,3 mg/kg si crom – 660 mg/kg. Raportat la cantitatea totala de noroi rosu emisa in mediu, aceasta inseamna o cantitate de 50 de tone de arsenic.

Analiza probelor dintr-un canal de apa din orasul Kolontar indica un continut de arsenic 0,25 de miligrame pe litru, adica de 25 de ori mai mare decat limita admisa pentru apa potabila. Specialistii Greenpeace sustin ca aceasta poluare toxica presupune un risc sporit, pe termen lung, pentru ecosisteme si pentru apa potabila.

Arsenicul este toxic pentru plante si animale si se poate acumula in organism, iar la oameni poate afecta grav sistemul nervos. Mercurul se acumuleaza in special in pesti si poate, ca si arsenicul, sa afecteze sistemul nervos.

In tara noastra, cel putin pana in acest moment, analiza probelor de apa prelevate in sectiunea Bazias arata ca apa Dunarii se situeaza in limite normale, masuratorile efectuate din trei in trei ore stabilind ca PH-ul se situeaza in jurul valorii normale de 8,5 unitati.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a subliniat din nou duminica, la Realitatea TV, faptul ca in Romania, pe Dunare, nu exista un pericol iminent de poluare din pricina catastrofei ecologice produse in Ungaria. „Nu exista pericol de contaminare. Viitura poluanta s-a diluat in Dunare si, conform calculelor facute de specialisti, la intrarea ei in Romania, apa va avea un nivel al ph-ului in limite normale si va fi comestibila. Oricum, toate autoritatile sunt pregatite, prelevam probe de apa din Dunare din patru in patru ore, iar maine (luni – n.r.) este posibil sa avem si o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta”, a declarat Borbely.

Potrivit informatiilor de la Ministrul Mediului, unda de viitura din Ungaria va ajunge in Romania, cel mai devreme luni la pranz.

Riscul unei noi deversari de reziduuri toxice in Ungaria a scazut

Fisura din zidul batalului de la fabrica de aluminiu din Ungaria, care a provocat cel mai grav dezastru ecologic din istoria tarii, nu s-a marit, iar riscurile unei noi deversari de reziduuri toxice au scazut, a declarat duminica seful serviciilor de interventie in situatii de urgenta, Tibor Dobson.

„Fisura din partea de nord a batalului s-a stabilizat, sunt in curs reparatii si nu am detectat noi fisuri”, a spus Dobson, subliniind ca un nou dig este in curs de constructie la Kolontar. Fundatia a fost sapata sambata, iar duminica zeci de muncitori lucrau la extinderea si ridicarea digului, a afirmat el, precizand ca vremea frumoasa ajuta la desfasurarea lucrarilor.

Sambata, premierul ungar Viktor Orban a avertizat ca batalul fabricii prezinta noi fisuri, ceea ce va duce, probabil, la prabusirea zidului sau si la o noua deversare. In aceste conditii, toti locuitorii din satul Kolontar au fost evacuati, a declarat purtatoarea de cuvant a serviciilor de urgenta din zona, Gyorgy Tottos. Pe langa locuitorii din Kolontar, 500 de persoane din satul Devecser si 16 familii din Somlovasarhely au fost evacuate.

Malul contaminat cu reziduuri toxice a inundat, luni, Kolontar si alte doua sate, dupa ce batalul fabricii de aluminiu a cedat. Dezastrul ecologic s-a soldat cu moartea a sapte persoane si ranirea altor peste 100, au anuntat autoritatile.

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi in Dunare, unde a provocat moartea a numerosi pesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *