Nanotehnologia poate ajuta agricultura

Sistemele de irigatii ale fermelor pot fi ajutate de nanotehnologie.

Guvernul indian considera ca nanotehnologia este raspunsul pentru cresterea productivitatii agriculturii in tara. Intr-un raport lansat in luna aprilie, Comisia de Planificare a Indiei recomanda cercetarea si dezvoltarea nanotehnologiei sa fie una din cele sase domenii in care se investeste. Raportul va face parte din al unsprezecelea plan pentru cinci ani al Indiei, adica 2007-2012.
Autorii recomanda cai prin care nanotehnologia, biotehnologia si bioinformatica sa transforme agricultura indiana, precum si crearea unui institut national al nanotehnologiei in agricultura. Acestia mai propun ca universitatile si institutiile indiene sa dezvolte programe corespunzatoare atat pe parcursul anilor de studiu, cat si dupa absolvire pentru ca tinerii oameni de stiinta sa se specializeze in nanotehnologie.
Raportul precizeaza ca nano-senzorii si nano-sistemele de transmisie inteligente ar putea asigura folosirea eficienta in agricultura a resurselor naturale precum apa, nutrientii si chimicalele. De asemenea, nano-procesarea poate monitoriza calitatea productiei agricole.
Chiar daca autorii raportului au sperante mari pentru dezvoltarea acestui domeniu, nicio initiativa specifica legata de nanotehnologie nu a fost anuntata.
Exista insa si pareri diferite de cele ale guvernului. M. S. Swaminathan, fostul director al Comisiei Nationale a Fermierilor si considerat de multi ca tatal revolutiei verzi din India, crede ca tehnologia ar trebui folosita cu grija. „”Daca tehnologia are aplicatii, are si limitari. Chiar de la inceput este precauta infiintarea unei comisii nationale de reglementare asupra nanotehnologiei pentru a inlatura dupa aceea orice litigiu, a declarat Swaminathan pentru SciDev.Net. Acesta crede ca transferarea tehnologiilor existente catre fermieri ar trebui sa fie prioritara, pentru ca nici macar cunostintele elementare nu sunt pe deplin insusite. Swaminathan mai considera ca decalajul dintre stiintficul know-how si do-how ramane foarte mare.
Sursa: http://climateofourfuture.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *