Napolitanele produse la Timisoara, campioane la E-uri. Cat de periculoase sunt napolitanele vandute in Romania

rsz main vanilla-waferAsociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip napolitane cu cacao ce se regasesc pe piata din Romania.
A.N.P.C.P.P.S. a analizat 25 de produse tip napolitana cu cacao, achizitionate in mod aleatoriu si anonim din supermarket-urile de pe teritoriul Romaniei.
Numarul de E-uri continute in produsele supuse studiului variaza intre 0 si 9 E-uri.
4 % din produsele analizate au in continut intre 5 si 9 E-uri;
12 % din produsele analizate au in continut de 0 sau 1 E-uri;
16 % din produsele analizate au in continut 2 E-uri;
24 % din produsele analizate au in continut 3 E-uri;
28 % din produse analizate au in continut 4 E-uri.
Produsele tip napolitana cu cacao care au stat la baza studiului au ca distribuitor/producator urmatoarele companii: Armadi Import – Export S.R.L, SC Auchan Romania SA, Chipita Romania S.R.L., De Silva Exclusiv S.R.L, S.C. Eurex Alimentare S.R.L, Ficosota Sintez Romania SRL, REWE SRL, Kaufland Romania, Lidl Discount S.R.L., Mert S.A, Mondelez Romania S.R.L, Nardo Trading Co SRL, Nestle Romania S.R.L, S.C. Onix Comimpex S.R.L, Sc Valdo Trading 94 SRL.
In cazul a trei produse, care contin 0 E-uri, anume: Napolitana cu cacao Tempo, Napolitana cu cacao Karamela si Napolitana cu cacao Jojo, reprezentantii A.N.P.C.P.P.S. au remarcat prezenta zaharurilor de 32 procente la 100 gr, 40 procente la 100 gr, respectiv 32 procente la 100 gr; sau grasimi 17.5 procente la 100 de gr, 36 procente la 100 gr, respectiv 17.5 procente la 100 gr. De asemenea, desi eticheta confirma ca nu au E-uri, au in compozitie si grasimi saturate: 11.9 procente la 100 gr, 17.10 procente la 100 gr, respectiv 11.9 procente din 100 gr.
Sarace in proteine, dar bogate in grasimi si grasimi saturate, napolitanele cu cacao de asemenea sunt sarace in fibre, iar calciul lipseste cu desavarsire.
Din punct de vedere al cantitatii de sare/ 100 g de produs, aceasta se situeaza intre 0,19 g si 0,50 g.
De asemenea toate produsele care au inserat pe eticheta valorile energetice /100g, acestea se situeaza intre 482,2 kcal si 560 kcal.

 

Care sunt napolitanele cu E-uri

•Napolitana cu crema de ciocolata Forno d’Angelo- 3 E-uri
•Napolitana Latino cacao- 2 E-uri
•Balocco, napolitana crocanta cu crema de cacao- 4 E-uri
•Napolitanele tip sticks umplute cu cacao si alune de padure de la Fineti- 4 E-uri, intre care si colorant caramel, cunoscut sub numele de E 150b, considerat a fi nociv pentru sanatate.
•Napolitanele Knoppers contin doi aditivi alimentari
• Napolitana cu crema de cacao de la Ulker- 7 E-uri.
De departe, cei mai multi conservanti se gasesc in napolitana cu crema de alune Tio, 11 la numar. Cate 3 E-uri se regasesc in napolitanele Loacker. In schimb, napolitana Madison, care poate fi achizitionata din hipermarketul Kaufland are 4 E-uri. Si napolitana Katy, a aceluiasi producator, contine 4 E-uri.
De asemenea, napolitanele Tastino, care pot fi cumparate din lanturile Lidl, contin 4 E-uri, in timp ce napolitana Milka – ciocolata cu lapte din Alpi are si ea tot 4 conservanti si aditivi alimentari.
Napolitana Joe are 6 E-uri. Acelasi numar de E-uri, 6, se gasesc si in mini-napolitana crocanta cu crema de cacao de la Joe, se mai arata in studiul ANPCPPS, adaugand ca batonul de ciocolata cu lapte de la Nestle are si el trei E-uri in compozitie.
Napolitana cu crema de cacao Onix are 3 E-uri, iar napolitana cu crema de cacao Carre are tot trei aditivi si conservanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *