NASA: Astronautii care vor zbura spre Marte vor fi expusi la o doza enorma de radiatii

    NASA: Astronautii care vor zbura spre Marte vor fi expusi la o doza enorma de radiatii
    NASA: Astronautii care vor zbura spre Marte vor fi expusi la o doza enorma de radiatii

    Astronautii care vor zbura spre Marte vor fi expusi in drum spre Planeta Rosie la o doza mare de radiatii, de natura sa provoace cancer cu efect letal, atrage atentia Agentia spatiala americana NASA.

     

    Concluzia a rezultat in urma examinarii datelor obtinute prin intermediul roverului Curiosity, care a avut nevoie de opt luni pentru a ajunge la destinatie, dupa ce a parcurs 563 de milioane de kilometri prin spatiu, informeaza Agerpres.

    Astronautii vor fi expusi la un nivel total de radiatii de aproximativ 660 millisievert (mSv) in decursul unui zbor de 360 de zile dus-intors, cel mai rapid posibil, cu ajutorul tehnologiei de astazi. Doza nu include si radiatiile la care ar putea fi expusi acestia in timpul explorarii planetei Marte.

    NASA impune o limita maxima admisa a riscului cancerigen pentru astronauti, pentru intreaga cariera, de 3%, corespunzatoare unei doze cumulate de radiatii intre 800 si 1.200 mSv, in functie de varsta persoanei, sex si de alti factori.

    „Chiar si in cea mai scurta misiune (pe Marte) suntem periculos de aproape de limita de radiatii pe care am stabilit-o pentru astronautii nostri”, constata medicul-sef al NASA, Richard Williams.

    Un astronaut care petrece sase luni pe Statia Spatiala Internationala, ce zboara la aproximativ 400 km deasupra Pamantului, primeste o doza de aproximativ 100 mSv de radiatii.

    O scanare abdominala cu raze X genereaza aproximativ 10 mSV.

    La cererea NASA, o comisie a Institutului american de Medicina este in cautarea unor noi standarde pentru zborurile spatiale de lunga durata. Intre timp, NASA a inceput deja studiul unor modalitati alternative de propulsie care ar putea sa scurteze timpul calatoriei spre Marte, precum si a unor noi tipuri de scuturi antiradiatii pentru viitoarele navete sau module spatiale.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *