NASA avertizeaza: Reduceti emisiile de gaze cu efect de sera!

Unul dintre cei mai importanti experti mondiali in schimbari climatice a aver-tizat ieri Uniunea Europeana si pe partenerii acesteia cu privi-re la faptul ca trebuie sa regindeasca urgent schemele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. James Hansen, de la Nasa, sustine ca tintele de reducere a emi-siilor sint eronate.

Intr-o declaratie facuta ieri, James Hansen, seful Institutului newyorkez Goddard pentru Studii Spatiale, apartinind de Nasa, a cerut reduceri drastice ale cotelor de emisii de dioxid de carbon. Hansen a spus ca tinta UE – 550 de parti pe milion (ppm) de CO2 (cea mai ambitioasa din intreaga lume) – ar trebui coborita la 350 ppm. Hansen argumenteaza ca doar asa civilizatia umana ar putea pastra modul de viata de pina acum. Savantul a realizat si un studiu in care isi argumenteaza afirmatia, document contrasemnat de alti opt cercetatori. In loc sa prezinte modele teoretice care sa estimeze felul cum se va modifica de acum inainte clima, Hansen si echipa sa au adus dovezi culese de-a lungul istoriei Pamintului, dovezi care, in opinia lor, arata cu acuratete spre ce ne indreptam. Echipa a studiat probe culese din sedimentele de pe fundul Oceanului Atlantic, determinind in felul acesta concentratia de CO2 in dife-rite etape ale evolutiei planetei.

CONCENTRATII DIFERI-TE DE CO2 . Potrivit lui Hansen, fundurile oceanelor sint barometri excelenti pentru determinarea diverselor etape geologice. Expertul american a descoperit astfel ca la inceputul ultimei ere glaciare concentratia de CO2 din atmosfera era de 450 ppm. „Daca trecem de aceasta valoare de 450 ppm, pro-ba-bil ca va fi suficient pentru topi-rea tuturor ghetarilor. Asta va duce la cresterea nivelului marii cu 75 de metri. Cu alte cuvinte, tintele noastre de reducere a dioxidului de carbon din atmosfera ne vor duce la dezastru”, a spus Hansen pentru cotidianul britanic The Guardian. Studiul lui Hanse arata ca la o cota de 550 ppm de CO2 planeta s-ar putea incalzi cu 6 grade Celsius. Pina acum, studiile stiintifice aratau o modificare cu doar 3 grade in asemenea conditii.

RESPECTAT. James Hansen este de multa vreme un nume cunoscut si respectat in lumea stiintifica. Este unul dintre primii cercetatori care au atras atentia asupra crizei climatice inca din anii 1980. Relatia sa cu administratia Bush a fost insa extrem de rece. In 2005, Hansen a acuzat Casa Alba si Nasa ca incearca sa-l cenzureze. Desi si-a construit o reputatie din a cere reducerea emisiilor de dioxid de carbon pina la cota de 450 ppm, acum recunoaste ca s-a inselat si ca o asemenea cota este prea ridicata. Ceea ce l-a determinat sa revina asupra teoriei au fost cercetarile bazate pe observatiile satelitare. In ultimii trei ani, acestea au aratat un lucru socant: calota glaciara se extinde in anotimpul rece mult mai putin decit se retrage in anotimpurile calduroase.

MAI DEVREME DECIT SE CREDEA. Groenlanda si Antarctica pierd anual blocuri intregi de gheata. In opinia lui Hansen, este imposibil ca topirea totala a acestor calote sa dureze mii de ani, asa cum sustin alti cercetatori. Hansen a spus pentru The Guardian ca, daca nu ne vom schimba stilul de viata, nu prea exista sanse ca partea vestica a Antarcticii sa „supravietuiasca” acestui secol. „In felul asta, mai mult ca sigur se va inregistra pina in 2100 o crestere a nivelului marii cu cel putin doi metri”, a spus Hansen. Savantul se asteapta sa fie sever criticat pentru limita impusa, mai ales la nivel politic si in special in Statele Unite, care abia sunt de acord cu tinta de 450 ppm. Savantul indeamna insa la calm si la ratiune, avertizind guvernele ca este timp pentru punerea in aplicare a metodelor de combatere a incalzirii globale. Vestea buna este ca diminuarea resurselor de petrol a dus la folosirea altor combustibili, mult mai putini poluanti.

O alta masura presupune semnarea unui protocol pentru reducerea consumului de carbune, document care este pe cale sa se semneze, avind ca tinta precisa atingerea pragului de 400 ppm.

Posibil dezastru

„Daca trecem de aceasta va-loare de 450 ppm, probabil ca va fi suficient pentru topi-rea tuturor ghetarilor (…). Tin-tele noastre de reducere a dioxi-dului de carbon din atmosfera ne vor duce la dezastru”

James Hansen

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *