NASA: Orientul Apropiat, plin de petrol, dar fara apa potabila

NASA: Orientul Apropiat, plin de petrol, dar f?r? ap? potabil?
NASA: Orientul Apropiat, plin de petrol, dar fara apa potabila
NASA: Orientul Apropiat, plin de petrol, dar fara apa potabila

Arii extinse din anumite parti ale Orientului Apropiat se confrunta cu scaderi alarmante ale rezervelor de apa dulce in ultimii 10 ani, conform unei analize publicate ce se bazeaza pe masuratori realizate de sateliti ai NASA.

NASA: Orientul Apropiat, plin de petrol, dar fara apa potabila

Pe o perioada de 7 ani, cu incepere din 2003, anumite regiuni din Turcia, Siria, Irak si Iran, printre care in special bazinele fluviilor Tigru si Eufrat, au pierdut 144 de kilometri cubi de apa dulce, adica echivalentul Marii Moarte. O cincime din aceste pierderi sunt rezultatul uscaciunii solului, in special in urma secetei din 2007. O alta cincime este explicata prin evaporarea apei de la suprafata lacurilor si rezervoarelor de apa, in timp ce cea mai mare parte (60%) este rezultatul diminuarii prin pompare a panzei de apa freatica, transmite Moldpres, care citeaza AFP.

“Acest volum de apa ar fi suficient pentru asigurarea nevoilor anuale a 12 milioane de oameni”, sustine Jay Famiglietti, profesor de hidrologie la Universitatea California din Irvine, coordonatorul acestui studiu ale carui rezultate au fost publicate in ultimul numar al revistei Water Resources Research. “Datele oferite de sateliti semnaleaza o scadere alarmanta a rezervelor totale de apa din bazinele hidrologice ale fluviilor Tigru si Eufrat, fiind vorba, ca volum, despre cea de-a doua pierdere rapida de apa dulce a planetei dupa cea semnalata in India”, mai adauga el.

“Orientul Apropiat nu dispune de suficiente resurse de apa si este una dintre regiunile lumii unde se produc si mai putine precipitatii decit in mod normal din cauza schimbarilor climatice”, a mai adaugat el precizind ca este nevoie ca tarile din acest spatiu geografic sa-si administreze mai bine resursele de apa disponibile, in contextul in care cererea de apa este in continua crestere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *