Natura 2000, expozitie itineranta in inima saseasca a Transilvaniei

Natura 2000, expozi?ie itinerant? în inima s?seasc? a Transilvaniei
Natura 2000, expozitie itineranta in inima saseasca a Transilvaniei
Natura 2000, expozitie itineranta in inima saseasca a Transilvaniei

WWF-Romania organizeaza in perioada 16-25 august expozitia itineranta „Natura 2000: retea de peisaje vii” in cateva sate din Podisul Hartibaciului-Tarnava Mare, inima saseasca a Transilvaniei. Expozitia se va derula in cadrul evenimentului Saptamana Haferland, organizata de Fundatia Michael Schmidt cu ocazia revenirii anuale a sasilor pe plaiurile stramosesti din Transilvania.

Zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt este a doua zona ca marime din tara cu statut de protectie, dupa rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu 7 situri Natura 2000 si inca 3 arii protejate de interes national. Toate acestea sunt valori inestimabile cu care tara noastra se poate mandri si poate concura cu orice tara vest-europeana. Expozitia „Natura 2000: retea de peisaje vii” are rolul de a „pune reflectoarele” pe cateva dintre speciile si locurile speciale din aceste arii protejate si de a evidentia rolul esential al omului in pastrarea acestei mosteniri, prin traditii si printr-un trai simplu, dar demn, fara excese: un trai in armonie cu natura. Ursul, lupul sau vidra, cositul manual la termene din an stiute si respectate din strabuni, arbori de 300 – 400 sau chiar 800 de ani, copii care se bucura de joaca in fan, imbratisand un animal: subiectele fotografiilor ilustreaza ceva ce nu mai exista de mult in tarile vest-europene sau care a devenit o raritate; acel ceva a carui valoare nu provine numai din faptul ca este rar, ci si pentru ca isi are un rost anume in viata pe aceste meleaguri.

Expozitia va merge din sat in sat, urmarind manifestarile culturale din cadrul evenimentului Saptamana Haferland (Saptamana culturala in Tara Ovazului), dupa cum urmeaza: din 16 august expozitia va fi prezenta in Crit, din 18 august va merge in Viscri, din 22 august va fi la Mesendorf, iar din 24 august la Roades – pana pe 25 august dimineata. Toti localnicii, dar si oaspetii si turistii sunt asteptati sa descopere imaginile unice incluse in expozitie si sa afle cu aceasta ocazie mai multe informatii despre Natura 2000 si beneficiile de care avem si am putea avea parte si pe viitor din existenta acestor valori, daca sunt pastrate si corect fructificate.

In Romania exista 531 de arii Natura 2000 care ocupa 23% din suprafata tarii. Fiecare dintre acestea a fost desemnata (recunoscuta) oficial datorita existentei in acel areal a unei specii rare sau periclitate, de interes european, sau a unui sistem natural (habitat) important, precum o padure seculara sau o zona de confluenta intre mai multe rauri (zona umeda).

In siturile Natura 2000 sunt permise activitatile economice, insa acestea nu trebuie sa duca la distrugerea speciilor si habitatelor pentru care zonele au fost incluse in retea. Aceasta este caracteristica definitorie a retelei Natura 2000: recunoaste ca omul reprezinta o parte integranta a naturii si considera ca solutia optima o constitutie cooperarea dintre om si natura.

Aceasta actiune se deruleaza in cadrul proiectului „Pentru Natura si Comunitati Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 in zona Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt”. Acesta are o valoare de 12.652.463 lei si este cofinantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational de Mediu. Proiectul este implementat in perioada martie 2011 – februarie 2015 de catre WWF-Romania, in parteneriat cu Fundatia ADEPT, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Agentia Regionala de Protectie a Mediului Sibiu si Ecotur Sibiu.

Mai multe informatii se pot gasi pe website-ulwww.natura2000transilvania.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *