Natura 2000 – Un instrument esential al Uniunii Europene in vederea conservarii naturii.

Natura 2000, expozi?ie itinerant? în inima s?seasc? a Transilvaniei
Natura 2000 - Un instrument esential al Uniunii Europene in vederea conservarii naturii.

Stiati ca peste 68% dintre romani nu au auzit de „Natura 2000″? Daca va aflati printre ei, articolul va poate oferi informatiile necesare. „Natura 2000″ este un proiect care include toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, fiind un instrument esential al Uniunii Europene in vederea conservarii naturii.

Este o retea de zone naturale care protejeaza atat specii de plante si animale pe cale de disparitie, cat si habitatele naturale.

Probabil ca va intrebati deja care este scopul acestui proiect. Scopul lui este de a proteja biodiversitatea tarilor integrate si dezvoltarea economica, prin intermediul resurselor protejate. Biodiversitatea este constituita din toate organismele vii. Ea joaca un rol important pentru dezvoltarea economica durabila. In Romania, aproximativ 17% din teritoriul tarii face parte din siturile proiectului, la capitolul diversitate geografica, Romania detine cea mai mare parte in comparatie cu celelalte tari ale Uniunii Europene.

Un avantaj major al proiectului „Natura 2000″ ar fi procesul de protejare a mediului prin impadurirea zonelor defrisate. Impadurirea este un proces lent si complex, care consta in plantarea copacilor si protejarea lor pana la maturitate. Padurea este o resursa importanta, atat pentru mediul inconjurator, aerul ramanand curat, cat si pentru economia tarii, prin exploatarea masei lemnoase. Pe suprafata siturilor protejate, exista niste reguli, care interzic strict taierea copacilor. Prin defrisarea padurilor distrugem flora si fauna, aceasta subminand economia. Procesul de impadurire contribuie la ameliorarea conditiilor climatice, retinerea prafului din atmosfera, reducerea vitezei vantului, prevenirea dezastrelor naturale si imbunatatirea aerului. Si in zona Fagarasului impadurirea se va realiza prin „Programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor”.

Acest program este derulat prin Administratia Fondurilor pentru Mediu, valoarea lui ridicandu-se la aproximativ 505.545 de euro (2.160.940 lei), el fiind finantat in proportie de 100% din „Fondul pentru Mediu”. Un alt proiect economic este construirea unui parc fotovoltaic, pe dealurile din apropierea Fagarasului. Energia care este furnizata de soare depaseste foarte mult necesarul omenirii, de aceea energia fotovoltaica este foarte folositoare. Efectul fotovoltaic a fost descoperit de fizicianul francez Alexandre Edmond Becquerel, in anul 1839. Energia fotovoltaica este o energie necontrolabila. Celulele care sunt furnizate de soare debiteaza energie in functie de intensitatea luminii, asadar noaptea de la valori de zero grade pana la maxim de temperatura ziua, acesta fiind un avantaj in comparatie cu sistemele eoliene care necesita o viteza minima a vantului de 20 km/h. Un parc fotovoltaic consta in mai multe panouri legate intre ele mecanic in platforme sau electric in string-uri, care sunt compuse din celule fotovoltaice conectate intre ele.

Primaria Fagaras, doreste sa concesioneze unui investitor doua terenuri de aproximativ 22 de ha., care va finanta din fonduri proprii proiectul, durata investitiei fiind de douasprezece luni dupa semnarea contractului.

Oameni buni, acum stiti ce inseamna Natura 2000, care este valoarea unui mediu curat, a aerului proaspat, nu numai pentru noi, ci mai ales pentru generatiile urmatoare. Daca nu va este indiferent viitorul nostru, al tinerilor, haideti sa ne unim eforturile si sa incepem prin a planta cel putin un copac. Restul va face natura!

Lascu Daria, Graura Matei, Iacoban Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *