Natura 2000: Scrisoare deschisa adresata de WWF Ministerului Mediului

Reproducem integral scrisoarea adresata de WWF Ministrului Mediului:

„WWF International
Danube-Carpathian
Programme
www.panda.org/dcpo
Catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile
Dlui Ministru Attila Korodi
Dnei Secretar de Stat Lucia Varga
Spre stiinta: dlui Mihai Manoiu, director Directia Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate
Stimate domnule Ministru
Stimata doamna Secretar de Stat

Reprezentantii WWF Programul Dunare Carpati au primit in ultima vreme numeroase sesizari cu privire la atitudinea negativa a unor factori interesati cheie cu privire la viitoarele situri Natura 2000, atitudine negativa ce este in crestere alarmanta.

Principalele cauze ale acestei atitudini sunt:
1. lipsa de informatie
2. lipsa de dialog dinte factorii interesati si reprezentantii in teritoriu a autoritatii centrale responsabile pentru Natura 2000
3. refuzul, nu intotdeauna justificat, al unor APM de a autoriza desfasurarea unor activitati in pSCI si SPA.

WWF DCP este constient de faptul ca in aceasta etapa nu sunt suficiente informatii pentru a reglementa in mod corespunzator modul de actiune in SPA si pSCI. Lipsa unor recomandari clare de management pentru fiecare habitat si specie de interes comunitar, precum si lipsa hartilor cu amplasament clar definit pentru habitate si care sa indice raspandirea speciilor, face ca autorizarea activitatilor in viitoarele situri Natura 2000 sa devina aproape imposibila fara asumarea de responsabilitati majore din partea celor ce trebuie sa elibereze acorduri, avize, aprobari. Cu toate acestea, credem ca este absolut necesar sa se stabileasca cit mai curand posibil modalitati de deblocare a situatiei in care factorii interesati sunt opriti in desfasurarea activitatilor in aceste zone.

Avand in vedere faptul ca un factor de interes cheie in implementarea Natura 2000 il reprezinta proprietarii si administratorii de padure, iar recentele interdictii instituite de unele APM cu privire la activitatile prevazute in amenajamentele silvice nu fac altceva decat declanseaza un refuz al proprietarilor si adminsitratorilor de a accepta siturile Natura 2000, va rugam sa analizati posibilitatea de a se organiza cit mai curans posibil o intalnire cu reprezentantii Departamentului de Paduri din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Intalnirea ar trebui sa aiba ca scop clarificarea procedurilor de avizare in pSCI si SPA a lucrarilor impuse de amenajamentele silvice, mai aleas in situatiile in care aceste lucrari se constituie de fapt in lucrarile recomandate pentru mentinerea unui habitat de interes comunitar.

Erika Stanciu
Carpathian, Forest Protected Area Leader”

Sursa: Forestry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *