Natura, cel mai iscusit dintre sculptori

Natura, cel mai iscusit dintre sculptori

Pe mica margea albastra pe care traim exista aproape 9 milioane de specii de organisme vii. Pe Pamant, pana si pietrele sunt vii. Si nu vorbim acum despre orice pietre, ci despre trovantii care pot fi gasiti in Romania pe Dealul Feleac, de langa Cluj Napoca, si in comuna Costesti, din Ramnicu Valcea.

Localnicii ii numesc “pietre vii”, balatruci sau dorobanti. Oamenii spun ca ele cresc, pur si simplu, din pamant. Si s-ar parea ca nu gresesc intru totul. Si nu sunt doar niste simple curiozitati ale naturii, ci au devenit obiective turistice in sine, fiind atractii importante nu doar pentru romani, ci si pentru vizitatori din alte tari.

De la cativa centimetri, pana la cativa metri, trovantii au diverse forme si marimi. Pot fi vazuti in mai multe zone din Romania, nu doar la Costesti, insa aici este singurul loc din Europa in care a fost amenajat un muzeu pentru vizitarea lor. Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor, administrata din 2006 de Asociatia Kogayon, este o arie protejata, cu suprafata de peste un hectar. Aici vei vedea niste pietre ciudate care, asa cum spun oamenii locului, cresc singure. Lucru cu atat mai evident daca sunt udate.

Veste buna pentru turisti

Zona trovantilor nu este imprejmuita, nu este pazita si nu se percepe taxa de vizitare. Atunci cand vine vorba despre inceputuri, peste povestea lor, imaginatia oamenilor a aruncat un val de mister: unii spun ca pietrele care cresc sunt de origine extraterestra si ca e bine sa le vorbesti frumos, pentru ca altfel se pot razbuna pe tine. Altii spun ca simt o energie pozitiva in preajma trovantilor, vibratii care le fac bine. Unele dintre legende vorbesc chiar ca, pe inserat, ascunse de ochii oamenilor, pietrele vorbesc, soptesc, se misca…

Explicatia stiintifica

Microforme de relief, trovantii sunt formatiuni care, spun geologii, reprezinta o trecere de la regnul mineral la cel vegetal. Ei se formeaza doar in anumite conditii: acolo unde exista depozite de nisip si pietris cu porozitate ridicata si cand prin spatiul mare dintre granule circula apa cu substante minerale dizolvate. De-a ungul timpului, aceste substante se cristalizeaza si formeaza un fel de ciment care leaga granulele intre ele in jurul unor nuclee, iar aceastea continua „sa creasca” capatand diverse dimensiuni si forme. Este un proces lung, care continua si astazi, la Costesti.

Turistii trebuie sa stie, insa, ca daca aceste forme sunt atragatoare si constituie, practic, un muzeu in aer liber nepazit, nu putem trece de stadiul admirativ. Daca trovantii te-au impresionat si vrei sa iei unul ca amintire, gandeste-te de doua ori inainte: pietrele sunt protejate prin lege. Si asta din cauza ca multi oameni au plecat cu cate unul in rucsac. Asa ca ai ocazia sa gasesti trovanti… in cimitire, pentru a-i proteja pe cei plecati in lumea de dincolo, la temelia caselor, pentru a aduce prosperitate caminului, sau chiar in birourile din Bucuresti, pentru a aduce spor in afaceri.

Material realizat de Televiziunea Nationala Travel Mix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *