Natura- factor economic

natura.jpg
Singura constanta in istoria Terrei de la formarea sa in urma cu patru milioane de ani si pana astazi este transformare. Odata cu aparitia omului, acesta a inceput sa modifice Pamantul intr-un asemenea ritm incat influenta proceselor naturale de transformare s-a redus treptat.

Am ajuns intr-un asemenea stadiu incat tot ce preluam din natura se realizeaza pe credit. Serviciile pe care ni le-a oferit si ni le ofera mediul incep sa se reduca treptat: hrana, apa potabila, clima, materiile prime, etc.

Alarmati de disparitia rapida a speciilor de animale si de plante, de procesele de transformare climatica, tot mai multi specialisti incep sa constientizeze consecintele deja cunoscute cu mult timp in urma.

Noi bilanturi demonstreaza ca Pamantul pare a fi o intreprindere industriala pe cale de a fi ruinata. Aproximativ doua treimi din volumul total de beneficii de ecosistem au fost grav afectate sau nu au fost exploatate durabil pana in momentul de fata. Propun o intrebare simpla: care ar fi costurile pentru a produce toate aceste utilitati pe care ni le ofera natura, artificial? Prin urmare, productia de apa potabila, fotosinteza, producerea alimentelor, productia de humus, prevenirea eroziunii si alunecarilor de teren, polenizarea plantelor, combustibilii, clima, medicamentele, combaterea daunatorilor, ar implica in mod sigur costuri enorme care nu ar putea fi acoperite.

Bilantul daunelor aduse naturii, si nu numai, creste cu o viteza ametitoare de la o zi la alta. Aceste exemple demonstreaza ca procesul de transformare globala nu constituie doar o modificare in domeniul ecologic, ci de asemenea declanseaza si schimbari de ordin social, economic, politic.

Numai reducerea influentei produse de om asupra sistemului terestru prin conceptele stiintifice elaborate, precum si prin adaptarea la consecintele transformarii globale permite o stabilizare pe termen lung a sistemului terestru si o dezvoltare durabila.

Cea mai mare provocare pentru om reprezinta, in acelasi timp, si cea mai mare oportunitate a acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *