Nava „James Clark Ross” descopera noi eliberari de metan

metanUn raport recent al revistei „New Scientist”, arata ca, ceea ce se prezicea mai demult, acum chiar se intampla. Apa din adancurile Oceanului Arctic, incalzita de schimbarile climatice, forteaza eliberarea metanului de sub albia marilor.

Mai mult de 250 de coloane de gaz care ieseau de pe fundul marii au fost descoperite la vest de arhipelagul Svalbard din nordul Norvegiei. Bulele care ies din mare sunt bule de metan, un gas cu efect de sera mai puternic decat dioxidul de carbon.
Metanul provine probabil din rezervele de hidrat de metan aflate sub albia marii. Acesti hidrati , numiti si clatrati, nu sunt decat apa inghetata care contine molecule de metan captive.
Coloanele de metan au fost descoperite de catre o expeditie aflata la bordul navei de cercetari „James Clark Ross”, condusa de Graham Westbrook, de la Universitatea din Birmingham si de Tim Minshull, de la Centrul National de Oceanografie din Southampton, ambele din Marea Britanie.
Regiunea in care echipa de cercetatori a descoperit bulele de metan este incalzita de curentul Spitsbergenului de Vest, care si-a marit temperatura cu 1ºC in ultimii 30 de ani.
T.Minshull a aratat ca „hidratii sunt stabili numai intre anumite limite de temperatura. Astfel incat, daca oceanul se incalzeste, o parte dintre ei se dezintegraza, eliberand metanul”.
Niciuna dintre coloanele vazute de catre echipa nu atinge suprafata, astfel incat metanul nu patrunde in atmosfera, cel putin nu in aceasta zona.
Minshull explica astfel situatia de la fata locului : „Bulele mai mari de metan parcurg distanta pana sus, dar cele mai mici se dizolva”.
Chiar daca nu reuseste sa atinga suprafata, asta nu inseamna ca metanul nu este periculos, desi o parte din el se transforma in dioxid de carbon. Acesta, la randul sau, se dizolva in apa marilor, facand oceanele mai acide. Este posibil ca alte coloane, mai puternice, sa elibereze metan in atmosfera. Echipa de pe „James Clark Ross” a studiat doar un grup de coloane, aflate intr-o zona restransa si care se manifesta neregulat.

Sursa: 4ecotips.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *