Ne sufoca PET-urile!

In Romania, in fiecare an se arunca 331.000 tone de sticle de plastic.

Ziua Internationala a Apei a fost marcata la Bucuresti printr-o actiune de atitudine civica a iubitorilor de mediu de la Electrolux si Primaria Sectorului 3, eveniment in cadrul caruia oamenii au fost avertizati despre pericolul pe care il reprezinta cantitatea impresionanta de sticle de plastic, cunoscute sub numele generic de PET, care sunt aruncate peste tot. Specialistii spun ca daca nu se iau masuri, numarul lor va continua sa creasca.

Marcarea Zilei Apei a fost un prilej de a prezenta bucurestenilor un proiect initiat de Electrolux si sustinut de Primaria Sectorului 3, denumit „O poveste urbana a PET-ului”, in cadrul careia organizatorii au prezentat publicului o expozitie de fotografii despre drumul pe care il parcurge un PET si felul in care acesta polueaza mediul.

Fiecare arunca 300 de PET-uri pe an

Intrarea in Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR) a fost, ieri, un adevarat furnicar. Oamenii au fost intampinati chiar la intrarea in parc de o piramida confectionata din 1.000 de PET-uri de toate marimile, care trona impozant la marginea aleii principale.

Lumea se oprea curioasa, iar tinerele ecologiste explicau trecatorilor ca acest „munte” de sticle din plastic reprezinta cantitatea medie de PET-uri pe care o familie o arunca la gunoi intr-un an. Anual, fiecare dintre noi aruncam la gunoi aproximativ 300 de PET-uri.

Oamenii au primit brosuri in care erau punctate centrele ce colecteaza astfel de ambalaje. „Speram ca bucurestenii sa constientizeze importanta reciclarii PET-urilor. Oamenii si-au scris opiniile despre aceasta actiune pe cele doua panouri pe care le-am pus la dispozitie. Este un semn bun. Am credinta ca ceva incepe sa se miste si in aceasta directie”, a spus Carmen Georgescu, marketing manager la Electrolux.

Suntem „pubela” UE

Anual, europenii arunca o cantitate de sticle din plastic echivalenta cu marimea Turnului Eiffel, arata studiul Canadean Limited, initiat de compalnia suedeza de electrocasnice Electrolux. Potrivit datelor, 50 miliarde de litri de apa minerala se consuma in fiecare an in Europa, iar 84 la suta din aceasta cantitate este vanduta in PET-uri.

„Cererea pentru apa imbuteliata este foarte costisitoare, atat pentru ca implica producerea sticlelor, cat si pentru ca acestea se transporta si apoi se arunca”, explica Anna Forslund, de la World Wide Fund for Nature. PET-urile nu sunt biodegradabile. Ele pot ramane nedegradate peste 300 de ani, ceea ce duce la o crestere constanta si a gropilor de gunoi. Un PET disloca un kilogram de gunoi menajer, iar 20 de astfel de ambalaje umplu jumatate dintr-un container cu gunoi.

In topul statelor europene considerate „pubelele” UE, Romania ocupa locul 7 la gunoi menajer produs. Numai anul trecut, de pe strazile Brasovului s-au strans aproximativ 26.662 tone de gunoi stradal si 66.514 tone de gunoi menajer. In privinta PET-urilor, se estimeaza ca, intr-un singur oras, de exemlu Arad, lunar, se arunca 50 tone de astfel de ambalaje, iar la nivel national, anual, cantitatea de deseuri din plastic aruncata este de 331.000. de tone.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *