Negocierile sub egida ONU privind climatul incep sa se dezghete

Cu numai 100 de zile inaintea conferintei cruciale de la Copenhaga privind schimbarile climatice, de la care se asteapta obtinerea unui tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a reunit marti la New York o suta de sefi de stat si de guvern cu scopul de a impulsiona politic discutiile ajunse „intr-un punct mort”, dupa cum a apreciat presedintele francez Nicolas Sarkozy. incalzirea globala

Publicatia Le Monde estimeaza ca ziua de ieri a fost, per ansamblu, pozitiva pentru negocieri.

Presedintele Chinei, Hu Jintao, s-a angajat sa reduca „notabil” cresterea emisiilor gazelor cu efect de sera a tarii sale pana in 2020. El a promis ca reducerea va fi de 15%. Angajamentul a dat de gandit celor prezenti ca nu pot esua in decembrie la Copenhaga, comenteaza sursa citata.

China a demonstrat „un spirit de initiativa impresionant” a comentat fostul vicepresedinte american Al Gore, castigator al premiului Nobel pentru Pace.

Problema esentiala ramane in continuare mecanismul financiar care va fi folosit pentru reducerea efectelor gazelor cu efect de sera.

Noul premier japonez, Yukio Hatoyama, a cerut in cadrul discursului sau in fata Natiunilor Unite un ajutor mai substantial pentru tarile in curs de dezvoltare in lupta cu incalzirea globala, scrie Reuters.

In acelasi context, presedintele Nicolas Sarkozy a sustinut ideea crearii unui fond international. Totodata, liderul francez a sugerat principalelor economii ale lumii, care produc 80% din emisiile de gaze cu efect de sera, sa se intalneasca intr-un summit la jumatatea lunii noiembrie „pentru a-si preciza ferm angajamentele” si „a asigura succesul summitului de la Copengaha”.

Pozitia presedintelui american Barack Obama, care a rostit pentru prima data un discurs in cadrul ONU din acesta pozitie, a fost relativ timida, anuntul Chinei marginalizand putin rolul americanilor in reducerea efectelor incalzirii globale, mai comenteaza Le Monde.

In discursul sau, Obama a lansat un apel liderilor lumii, avertizand ca generatiile urmatoare se vor confrunta cu o „catastrofa ireversibila”, in cazul in care comunitatea internationala nu va actiona „curajos, rapid si coordonat”, scrie AFP.

Barack Obama a spus ca tarile bogate trebuie sa ofere un exemplu privind reducerea emisiilor de carbon. El a promis ca va propune, la summitul G20, reducerea subventiilor pentru carburantii fosili.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *