Marea Britanie ar putea transforma deseurile nucleare in combustibil pentru nave spatiale

Marea Britanie ar putea transforma deseurile nucleare in combustibil pentru nave spatiale

Marea Britanie ar putea transforma deseurile nucleare in combustibil pentru nave spatiale, rezolvand astfel problema costurilor exorbitante legate de curatarea materialului radioactiv, scrie Financial Times.

Un program pilot de un milion de lire sterline (1,2 milioane euro), derulat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), a demonstrat ca baterii nucleare utilizabile in misiuni spatiale pot fi produse dintr-un izotop de plutoniu obtinut din deseuri procesate la depozitul Sellafield din Cumbria (nord-vestul Angliei).

Laboratorul National Nuclear (NNL) a recoltat americiu-241 din plutoniul obtinut prin reprocesarea combustibilului uzat, iar ESA crede ca acesta poate sa inlocuiasca plutoniul-238, produs numai in Rusia si Statele Unite. Americiul-241 poate fi utilizat ca sursa de energie pentru misiuni spre Jupiter si alte planete indepartate.

Tim Tinsley, responsabil de acest program la NNL, a declarat ca iazurile de la Sellafield contin 100 de tone de plutoniu. Productia la scara larga a unor baterii de americiu ar valora „sute de milioane de euro” si ar impulsiona piata muncii in Cumbria, regiune care se confrunta cu o rata ridicata a somajului, a spus el.

Bateriile nucleare au fost dezvoltate prima oara in anii ’50 si au fost folosite de sondele NASA Cassini si Voyager si de robotul Curiosity, care a aterizat pe planeta Marte in august. Dezintegrarea izotopului din aceste baterii produce timp de mai multe decenii caldura, care poate fi transformata in electricitate.

Bateriile ar putea fi folosite si in balize marine sau in echipament subacvatic pentru industria petrolului si gazelor naturale.

„Exista oportunitati de export. Multe tari, precum China si India, sunt interesate de explorarea spatiului”, a adaugat Tinsley.

Si Statele Unite ar putea avea nevoie de o sursa noua de combustibil. Plutoniul-238 poate fi produs doar in reactoare utilizate de industria de armament, care acum sunt inchise, iar rezervele NASA s-ar putea termina in 2018, potrivit grupului de cercetare american National Research Council.

Viitorul programului depinde de fondurile alocate de guvern Agentiei Spatiale Britanice, care il finanteaza prin ESA. Agentia isi doreste sa mearga mai departe cu proiectul, dar bateriile au prioritate mai mica decat dezvoltarea unei noi platforme de telecomunicatii si a unui nou satelit meteorologic.

Curatarea deseurilor radioactive produse de programul nuclear costa Marea Britanie in jur de trei miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de euro) pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *