New York, Londra, Mumbai: marile orase se confrunta cu riscul de a fi inghitite de ape

New York, Londra, Mumbai: marile ora?e se confrunt? cu riscul de a fi inghitite de ape
New York, Londra, Mumbai: marile ora?e se confrunt? cu riscul de a fi inghitite de ape
New York, Londra, Mumbai: marile orase se confrunta cu riscul de a fi inghitite de ape

New York, Londra, Mumbai: marile orase se confrunta cu riscul de a fi inghitite de ape

Crestera prezisa a nivelului marilor ameninta multe dintre cee mai importante orase ale lumii.

Ben Strauss de la Climate Central prezice ca pana in 2100, mai mult de 25 % din Boston, Miami, New Orleans si Atlantic City ar putea fi sub apa.

Tarile cu deschidere la mare datoreaza o mare parte din prosperitatea lor acestui fapt, permitand comertului sa creasca si economiilor sa prospere.

Shanghai, New York, Hong Kong, Londra, Sydney, Mumbai, Hansa, Tokyo, San Francisco si Cape Town demonstreaza avantajele economice ale unui port bun.

In schimb, tarile fara iesire la mare (cum ar fi Kargazstan sau Republica Centrafricana) sunt sarace, iar economiile lor raman in spate.

Ni se spune de mult timp ca aceste orase, cele mai puternice asezari urbane din punct de vedere economice si politice, sunt amenintate de cresterea nivelului marii. Pana recent, hidrogeologii si climatologii au prognozat cresteri ale nivelului marii de un metru pana in 2050. Aceste estimari i-au ingrijorat pe liderii in Maldive, dar restul nu s-au gandit la aceste schimbari ca fiind o problema economica importanta pentru Europa sau America de Nord.

Olandezii pot construi baraje mai mari, iar Tamisa poate fi stavilita. Bloomberg a fost ocupat cu redesenarea coastei de est a orasului New York dupa uraganul Sandy. Am presupus ca ne vom putea adapta.

A venit cu oarecare surprindere vestea ca aceste estimari au fost prea retinute si ca zeci de orase sunt intr-un pericol mult mai mare decat am fi crezut.

Ben Strauss de la Climate Central a publicat un document in care studiaza la previziunile pentru cresterea nivelului marii si le asociaza cu cotele de altitudine ale oraselor din SUA. Lucrarea sa este unica datorita faptului ca a combinat date de la nivelu oraselor (populatie si altitudine), cu activitatea de cercetare a lui Anders Levermann, un profesor de la Institutul Potsdam de Cercetare a Impactului Climatic, la rata de crestere a nivelului marii de 2,3 metri pe grad Celsius.

El prezice ca daca nu coboram in mod semnificativ cantitatea de emisii de dioxid de carbon preconizata a fi eliberata in atmosfera in urmatorii zeci de ani, 315 de orase din SUA sunt in pericol. „Pana la sfarsitul acestui secol, daca emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global continua sa creasca, nivelul marii ar putea creste cu 7 metri”

Nivelul prognozat de emisii de CO2 va genera suficienta incalzire pentru a ridica oceanele sapte metri. Gazele cu efect de sera deja emise se vor traduce in cele din urma intr-o crestere de 1,3 metri.

Analiza lui Strauss analizeaza doar probabilitatea ca orasele de pe coasta sa fie sub ape. Acesta estimeaza impactul cresterii nivelului marii fara sa tina cont de furtuni sau probabilitatea ca evenimente meteorologice catastrofale precum uraganul Sandy sa produca mai multe daune atunci cand nivelul oceanele va creste. Ne putem imagina acum o zi in care furtunile nu doar afecteaza orasele de coasta, dar le si distrug.

El sustine ca pana in 2100, mai mult de 25 % din Boston, Miami, New Orleans, si Atlantic City ar putea fi sub apa. Aceeasi prognoza, o crestere a nivelului marii cu 7 metri pana in 2100 ar putea afecta Shanghai, New York, Hong Kong, Londra, Sydney, Mumbai, Hansa, Tokyo, San Francisco, Cape Town si multe alte porturi importante de pe toate continentele.

Un set foarte riguros de estimari ale impactului cresterii nivelului marii asupra economiilor oraselor de coasta a aparut intr-o publicatie online Nature Climate Change. Acest studiu foloseste o crestere a nivelului marii de 20 de centimetri si o alta de 40 centimetri pentru a genera scenarii pentru pagubele pe care eventuale indundatii ale oraselor de coasta le-ar putea inregistra. Iata mesajul central:

Pagubele medii cauzate de inundatii la nivel mondial in 2005 au fost estimate la aproximativ 6$ miliarde de dolari [in 136 de orase de coasta] si vor creste la 52 miliarde dolari SUA pana in 2050, luand in calcul numai proiectiile schimbarilor socio-economice. Cu schimbarile climatice si consecintele lor, nivelul actual de protectie va trebui ridicat pentru a evita pierderi inacceptabile de 1000 de miliarde de dolari pe an.

Extrem de precaut, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a prognozat ca cel mai fericit scenariu este o crestere a nivelului marii cu 20cm si in cel mai rau caz o crestere cu 100cm a nivelului marii pana in 2100. Daca alarmistii estimeaza o crestere a nivelului marii de 7 metri, iar cei mai prudenti oameni de stiinta estimeaza o crestere de 20-100 cm, exista o probabilitate semnificativa ca estimarea la 1000 miliarde dolari a pierderilor medii anuale cauzate de inundatii in orasele de coasta sa nu fie prea mare.

Avand in vedere faptul ca foarte multi oameni migreaza spre orasele de coasta, impactul lor economic deosebit de ridicat si ancorarea prosperitatii la nivel mondial in afaceri, piete de desfacere si universitati, un eventual inec a oraselor de coasta reprezinta o problema economica, sociala si chiar morala de o importanta ridicata.

Anul trecut, lumea a vazut Wall Street sub apa. Schimbarile climatice risca sa transforme centrele de crestere economica de pe glob in Atlantide. Daca vrem prosperitate, trebuie sa salvam orasele de coasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *