Nicio adiere in eolian. Termocentralele pe carbune vand energia la suprapret

Nicio adiere in eolian. Termocentralele pe carbune vand energia la suprapret
Nicio adiere in eolian. Termocentralele pe carbune vand energia la suprapret

Ieri, productia de energie din surse eoliene a fost negativa. Nu s-a produs, doar s-a consumat. De sincopa eolienelor au profitat termocentralele pe carbune care si-au vandut energia la suprapret

Ieri, ora 12.30, diagrama Transelectrica cu structura productiei de electricitate pe surse de productie arata un neverosimil -0,04% in eolian, de unde acest sector ne obisnuise cu productii medii zilnice de peste 1.000 de MW, intre 15 si 20% din total productie. Teoretic, nicio turbina din miile instalate in tara nu se invartea. Practic, dupa cum explica Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic National, sunt „vreo cateva moristi care se invart, pe la Galati, dar consumurile tehnologice proprii insumate ale eolienelor ce stau sunt mai mari decat ceea ce produc cele operationale, astfel ca da cu minus”.

Pierderea „eolienilor”, bucuria termocentralelor pe carbune. Ponderea centralelor ce functioneaza cu aceasta resursa a urcat spre 40% din total, de la 25-30%, iar curentul produs de acestea se vinde pe bursa la preturi foarte mari. Astfel, daca in zilele cu vant pretul de pe Piata Zilei Urmatoare ajunge si la 10-15 lei/MWh, acum pe PZU se fac tranzactii la 230, chiar si 350 de lei/MWh. “Am vorbit cu cei de la Complexul Energetic Hunedoara si spuneau ca sunt niste zile foarte bune pentru ei. Isi mai scot parleala”, arata Lohan. De altfel, directorul Complexului Energetic Oltenia Laurentiu Ciurel a precizat, tot ieri, ca prima jumatate a acestei luni a fost cea mai buna perioada din istoria companiei pe care o conduce. „Am avut o prima jumatate de luna foarte buna, a fost conjuncturala, in sensul ca am putut sa aratam ca inca nu se poate fara carbune”, a aratat acesta.

In zilele cu vant si soare, cand miile de MW din eolian si solar produc din plin, termoncentralele pe carbune si gaz sunt aproape scoase din piata pentru ca nu-si pot permite sa vanda la preturile la care o fac companiile din domeniul energiei regenerabile.

„Eolienii” pot, teoretic, sa-si dea energia si pe gratis intrucat ei fac profit doar din subventia pe care o primesc de la toti consumatorii de energie electrica din Romania prin sistemul certificatelor verzi.

Din primavara acestui an si pana in prezent, pretul energiei de pe bursa ascazut cu circa 30% datorita aportului masiv de energie ieftina de la „eolieni” si ”fotovoltaici”. Insa, din aceasta cauza termocentralele nu au reusit sa-si vanda decat ocazional energia produsa, reusind sa supravietuiasca doar datorita cotei de energie pe care trebuie sa o livreze pe piata reglementata a consumatorilor casnici. In toata aceasta perioada, doar in rare ocazii, precum ieri, complexurile energetice din Valea Jiului si Oltenia au mers la capacitate. Conducerea acestor companii a fost nevoita, in repetate randuri, sa-si trimita angajatii in concediu fara plata.

Structura productiei de energie electrica din Romania era ieri, la 12.30, astfel: 38% carbune, 26% gaz, 18% hidro, 16% nuclear, restul fiind biomasa si fotovoltaic.

Sectorul energiei regenerabile din Romania este subventionat prin sistemul certificatelor verzi de catre toti consumatorii de energie electrica. In factura dumneavoastra la curent este inscrisa suma cu care contribuiti la dezvoltarea sectorului. In tara sunt instalati circa 2.600 de MW eolieni si circa 500 MW fotovoltaici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *