Nicolescu: In sectorul energetic certicatele verzi vor fi inlocuite cu certificate de garantie

Nicolescu: In sectorul energetic certicatele verzi vor fi inlocuite cu certificate de garantie
Nicolescu: In sectorul energetic certicatele verzi vor fi inlocuite cu certificate de garantie

Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, anunta intentia guvernului de a introduce „certificate de garantie” pentru sustinerea sectorului energetic.

Guvernul doreste sa introduca un sistem alternativ de sustinere a sectorului energetic, preluat de la Marea Britanie, care, in loc de certificate verzi, sa se bazeze pe asa-numitele „certificate de garantie”, care sa includa si domeniul nuclear.
Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, spune ca aceasta noua procedura va functiona in paralel cu cea actuala, dar operatorii din piata cred ca, de fapt, sistemul vechi va fi inlocuit cu totul.

In cadrul grupului de lucru constituit la nivelul Departamentului pentru Energie s-au intalnit reprezentantii Ministerului Economiei cu cei ai producatorilor de energie regenerabila si conventionala, ai marilor consumatori, dar si de la Consiliul Concurentei si Autoritatea de Reglementare.

S-a pus in discutie o alternativa la actualele certificate verzi, in contextul in care guvernul a decis anterior reducerea cotei obligatorii de achizitie a acestor certificate, ceea ce a provocat nemultumirea producatorilor de energie regenerabila.

Presedintele Asociatiei Industriei Fotovoltaice din Romania, Ciprian Glodeanu, spune ca nu este impotriva schimbarii sistemului, dar trebuie vazut daca ceea ce se aplica in Marea Britanie functioneaza si in Romania.

„S-au investit miliarde de euro in energie regenerabila si orice modificare pe care o facem trebuie sa nu impacteze negativ business-planurile si toate calculele facute de acesti investitori in domeniul energiei regenerabile. Un alt principiu pe care noi il avem in vedere este, ca nu poti face cuiva bine facandu-i altcuiva rau. Sistemul din Marea Britanie nici mie nu-mi este clar. Inteleg ca sunt niste contracte diferentiate pe diferite tipuri de tehnologii, care au in vedere o rentabilitate a proiectelor si, in situatia in care s-ar depasi rentabilitatea respectiva, producatorul ar trebui sa ramburseze bani statului, iar in situatia in care nu s-ar atinge rentabilitatea care a fost agreata, statul ar trebui sa vina sa compenseze. Ne trebuie mai multe detalii ca sa vedem in ce masura este compatibil cu sistemul din Romania, a spus Ciprian Glodeanu.
Ciprian Glodeanu a subliniat ca inainte de a fi aplicat, acest nou sistem ar trebui explicat si inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *