Noaptea eolienelor: litoralul a depasit bariera de 1.000 Mw “verzi”

Upetrom renun?? la inten?ia de a produce piese pentru eoliene ?i revine pe zona de utilaj petrolier
Noaptea eolienelor: litoralul a depasit bariera de 1.000 Mw “verzi”

Week-endul trecut a fost unul extrem de productiv pentru eolienele de pe litoral. Desi nu au reusit sa egaleze productia celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda, care nu au avut nicio problema de functionare si au „intepenit“ la o productie medie orara de peste 1.400 de megawati, eolienele s-au situat, in majoritatea timpului, in „zona“ de o mie de megawati, cu mici fluctuatii. Cele mai bune randamente de productie au fost inregistrate in noaptea de sambata spre duminica, atunci cand cei peste o mie de megawati produsi de eoliene au depasit productia hidrocentralelor care, timp ce mai multe intervale orare, a scazut sub pragul de 1.000 de megawati.

Potrivit rapoartelor Transelectrica, centralele eoliene nu au scazut, la sfarsitul saptamanii trecute, sub 700 de megawati productie, ceea ce inseamna ca deja turbinele reprezinta o concurenta serioasa pe piata energiei. In actualul ritm de productie, „fermele verzi“ de pe litoral se situeaza lejer peste media unui singur reactor nuclear de la Cernavoda, care are o productie de maxim 700 de megawati pe ora.

Potrivit Transelectrica, litoralul ocupa primul loc in ceea ce priveste investitiile in energie regenerabila, cu un potential estimat de peste 10 miliarde de euro pentru urmatoarea perioada. Litoralul se claseaza in cele cinci judete fruntase in ceea ce priveste proiectele de energie regenerabila. In Constanta, Tulcea, Galati, Caras-Severin si Braila au fost atrase pana, in prezent, investitii de peste 2,5 miliarde de euro, majoritatea banilor fiind alocati pentru proiecte eoliene.

Statul roman a aprobat, pentru intervalul 2011-2020, o schema de sprijin care prevede subventii de 10,5 miliarde de euro pentru producatorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, exista deja contracte pentru 10.000 MW si s-au dat avize pentru alti 10.000 MW energie eoliana. Numai in 2012, Transelectrica a emis pentru energia furnizata de parcurile eoliene functionale din Romania 3.319.178 de certificate verzi. Cel mai mare proiect eolian de uscat din Europa, dezvoltat de CEZ la Fantanele-Cogealac, a fost pus in functiune la sfarsitul anului trecut. De la punerea in functiune a primei turbine, parcul eolian a generat deja 1.646 terrawati de energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *