Noi discutii pe tema construrii fabricii de formaldehida din Reghin

Noi discu?ii pe tema construrii fabricii de formaldehid? din Reghin
Noi discutii pe tema construrii fabricii de formaldehida din Reghin
Noi discutii pe tema construrii fabricii de formaldehida din Reghin

Societatea civila solicita firmei care doreste sa infiinteze aceasta fabrica, relocarea constructiei intr-o zona care sa fie tampon intre fabrica si reghineni. Subiectul a ajuns si la deputatul de Mures, Cristian Chirtes care a facut o interpelare la Ministerul Mediului. Insa, raspunsul oficialilor de la Bucuresti nu a fost unul multumitor, astfel ca a inaintat o noua interpelare pentru organizarea unei noi dezbateri publice pe tema construirii fabricii.

Fabrica de formaldehida cunoscuta sub denumirea de fabrica de clei care se doreste a fi constuita de catre o firma care are deja o fabrica de PAL in Reghin, naste in continuare controverse. Dupa ce s-a opus construirii si functionarii fabricii de clei, dar fara succes, societatea civila a solicitat firmei sa construiasca fabrica de clei intr-o zona care sa nu ii afecteze pe localnici, insa in zadar, spune presedintele Initiativa Civica Mures.

„Am avut chiar o sedinta din trei, celelalte doua nu s-au mai realizat. Am revenit, am discutat cu dansii. Raspunsul a fost ca nu dorim sa discutam cu voi azi, maine sau vreodata. In timp ce noi reprezentam interesele cetatenilor din comunitatea reghineana”, sustine Iulius Fagarasan, presedinte Initiativa Civica Reghin.

O alta noutate este ca Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat ca zona in care se doreste construirea fabricii este una mixta, adica indistriala si totodata locuita. Astfel ca este necesar un Plan Urbanistic Zonal pentru care trebuie organizata o dezbatere publica la care populatia isi poate spune punctul de vedere. Deputatul de Mures, Cristian Chirtes a incercat sa obtina pozitia Ministerului Mediului fata de intentia de construire a fabricii de clei intr-o zona locuita si in apropierea unei arii naturale protejate, Padurea Mociar. Insa raspunsul ministerului a fost…

„Pozitia ministerului (nr. Mediului) nu a fost stabilita prin acest raspuns. Am revenit cu o noua interpelare in care am subliniat ca vom declansa o noua procedura de dezbatere publica cu societatea civila”, a declarat Cristian Chirtes, deputat de Mures.

Acum un an, in jur de 500 de oameni protestau pe strazile Reghinului, impotriva constuirii unei fabrici de clei, pe care oamenii o considera o sursa de poluare. In luna decembrie, compania care detine deja in Reghin o fabrica de PAL a depus studiul de impact asupra mediului si solicitarea pentru acordul de mediu. Pe aceste teme s-a organizat o dezbatere publica insa reghinenii nu au fost multumiti de raspunsuri. Deputatul Chirtes si reprezentantii societatii civile solicita Ministerului Mediului sa verifice veridicitatea studiului de impact asupra mediului comandat de firma care doreste sa contruiasca fabrica de clei. Studiul de impact asupra mediului, realizat de o firma de specialitate din Cluj-Napoca si comandat de firma in cauza, arata ca nici materiile prime si nici materialele finite obtinute prin productie nu vor afecta nici aerul, nici solul. Rezultatul studiului a nascut revolta localnicilor, care sustin ca raportul este asemanator cu cel facut inaintea construirii fabricii de PAL, care acum le face viata insuportabila. Potrivit reprezentantilor Initiativa Civica Reghin, fabrica de clei, in fapt fabrica de formaldehida ar avea cea mai mare capacitate de productie din sud-estul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *