Noi reguli privind acordarea ajutorului de stat in domeniul producerii energiei regenerabile

Noi reguli privind acordarea ajutorului de stat in domeniul producerii energiei regenerabile

Noi reguli privind acordarea ajutorului de stat in domeniul producerii energiei regenerabile

Comisia Europeana a adoptat in principiu, la data de 09.04.2014, noile Orientari privind ajutoarele publice acordate proiectelor energetice si de mediu 2014-2020. Versiunea publicata pe site-ul Comisiei Europene are caracter informativ si poate suferi modificari pana la publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Noile Orientari vor abroga, incepand cu data de 01.07.2014, Orientarile comunitare privind ajutorul de stat pentru protectia mediului, act publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C82 din 01.04.2008.

Statele Membre vor avea la dispozitie un an de la publicarea noilor Orientari in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru a alinia schemele de ajutor de stat existente cu procedurile prevazute in Orientari, cu exceptia schemelor privind ajutoarele operationale pentru surse de energie regenerabila si cogenerare, care trebuie aliniate numai in masura in care sunt prelungite sau adaptate.

Principalele noutati introduse de noile Orientari sunt:

1. introducerea graduala a mecanismelor de piata. In acest sens, se prevede introducerea treptata a procedurilor de licitatie competitiva pentru acordarea ajutorului de stat, oferind in acelasi timp si flexibilitate statelor membre, pentru a tine cont de practicile de la nivel national. Procedurile de licitatie vor creste eficacitatea costurilor si vor limita distorsionarile de pe piata. In acest sens, va fi introdusa o etapa pilot, in anul 2015 si 2016, care va permite Statelor Membre sa testeze procedurile de licitatie competitiva, in ceea ce priveste o parte redusa a capacitatii lor de productie a energiei. Incepand cu anul 2017, ajutorul de stat pentru energie regenerabila va fi acordat, in principiu, numai prin intermediul procedurilor de licitatie competitiva, cu exceptia cazului in care Statele Membre pot demonstra faptul ca utilizarea unei asemenea proceduri ar avea un rezultat nesatisfacator (cum este cazul intreprinderilor mici si mijlocii).

2. utilizarea unor mecanisme de cooperare, in scopul facilitarii acordarii ajutorului transfrontalier in domeniul energiei regenerabile, in masura in care este posibil si oportun. In acest sens se asigura o mai buna functionare a pietei interne a energiei electrice.


3. exceptarea instalatiilor mici sau tehnologiilor aflate intr-un stadiu incipient de dezvoltare de la participarea la procedura de licitatie competitiva. Instalatiile mici sunt definite ca producand mai putin de 6 MW de energie eoliana (sau 6 unitati de productie), sau de 1 MW de energie din alte surse de energie regenerabila, precum energia solara sau biomasa. In plus, instalatiile mici care produc energie sub 3 MW (sau 3 unitati de productie), sau sub 500 KW de energie din alte surse de energie regenerabila, sunt considerate a avea un potential scazut de participare pe piata vanzarii cu amanuntul si pot beneficia de orice forma de ajutor, incluzand tarifele de tip „feed-in” (pretul platit producatorilor pentru energie regenerabila).

4. posibilitatea pentru Statele Membre de a reduce sarcina financiara pentru un numar limitat de sectoare mari consumatoare de energie de la nivelul intregii Uniuni Europene. Orientarile urmeaza in principal o abordare bazata pe sectoare. Cu toate acestea, Statele membre au posibilitatea de a acorda reduceri intreprinderilor care prezinta un nivel ridicat de electro – intensitate si care sunt active intr-un sector expus comertului international. In scopul mentinerii competitivitatii acestor sectoare si intreprinderi, Orientarile permit acordarea de reduceri la taxele percepute, pentru a sprijini energia regenerabila. Ajutorul acordat este partial, iar societatile vor contribui la randul lor la finantare in aceste cazuri.

5. simplificarea procedurilor pentru punerea in aplicare a anumitor masuri de ajutor in domeniu protectiei mediului si energiei, masuri care vor fi incluse in marea lor majoritate in viitoarea revizuire a Regulamentului General de Exceptare in Bloc. Regulament va fi adoptat in mai 2014, si va intra in vigoare la data de 01.07.2014, odata cu noile Orientari. Acest lucru va facilita aplicarea de catre autoritatile publice a masurilor de acordare a ajutorului, avand in vedere faptul ca acestea nu vor mai fi nevoite sa obtina aprobarea prealabila a Comisiei. Asemenea masuri includ, cu titlu de exemplu, forme de ajutor pentru promovarea surselor de energie regenerabile, de termoficare, etc.

6. pastrarea regimului actual in ceea ce priveste ajutoarele de stat acordate in prezent instalatiilor. Acestea vor primi in continuare ajutor pe baza schemelor de ajutor de stat aprobate deja. Ajutoarele de stat care nu au fost insa notificate Comisiei Europene vor fi insa evaluate in baza Orientarilor in vigoare la momentul acordarii. Regula contine o exceptie, in sensul ca noile Orientari se vor aplica retroactiv pentru evaluarea reducerilor privind finantarea surselor regenerabile de energie pentru consumatorii mari de energie. Posibilitatea unei asemenea reduceri nu a fost prevazuta in Orientarile in vigoare.

Puteti gasi aici mai multe informatii cu privire la continutul Orientarilor si schimbarile care au impact asupra sectorului energiei.18 Apr 2014 - Sursa: Pro LegalArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016